Прва побједничка конвенција ДФ-а:
                     Да ради Црна Гора! Ми или он!

Прва побједничка конвенција ДФ-а: Да ради Црна Гора! Ми или он!

Синоћ с почетком у 18.30 на платоу испред Саборног храма у Никшићу одржао почетни изборни скуп Демократског фронта, гдје су пред преко пет хиљада окупљених презентовани циљеви ДФ-ове кампање „Да ради Црна Гора“, под слоганом „Ми или он“.

На званичној Фејсбук страници ДФ-а објављено је да се јуче у Никшићу окупило на стотине активиста ДФ-а пред лансирање изборне кампање, а промотивни видео указује на то да је 5. септембра „почетак његовог краја“.

Скуп је почео у 18.30 изјавама обесправљених радника и њиховим тешким животним причама уз све проблеме на које су наилазили јер су подржавали опозицију. У 8 сати су почели политички говори. Присутнима су се обратили лидери и функционери Демократског фронта: Андрија Мандић (НСД), Небојша Медојевић (ПзП), Милан Кнежевић (ДНП), Предраг Булатовић (ДНП), Бранко Радуловић (ПзП), Страхиња Булајић (НСД) и Јанко Вучинић (РП). 

Директан видео-пренос омогућен је преко странице „Слобода тражи људе“.

Мандић: Да ли вам је доста Ђукановићеве корупције?

Андрија Мандић је уводом у говор упутио реторичка питања окупљеном народу: „Да ли вам је доста корупције Мила Ђукановића? Да ли вам је доста лоповске владе Мила Ђукановића? ДФ има план за све. То смо саопштили прије више од годину дана и кренули на побједнички пут који ће се завршити 16-ог октобра навече!

Он је казао да је након деценија патњи Црна Гора уједињена од сјевера до југа, од истока до запада, против криминала и лоповске власти Мила Ђукановића, додајући да ће 16. октобра под вођством Демократског фронта, грађани Црне Горе коначно имати власт на коју могу бити поносни.

„Оно што је важно за нас, ми хоћемо да покренемо економију ове земље, хоћемо да отворимо нова радна мјеста, да пронађемо ону спасоносну формулу која ће ЦГ учинити срећном земљом. Вечерас са овога мјеста, уз овај велики благослов, уз ову кишу која пада, треба да поручимо свима, посебно оним хиљадама наших активиста да неуморно раде наредних дана како би побједа била убједљива и сигурна. Нико нема такву енергију и подршку као ДФ и зато ми смо ти који су одлучили да промијене ЦГ“, казао је Мандић у уводном обраћању, истакавши нове могућности након октобарских избора.

„Ова земља нема времена да чека још један једини дан. Изађимо на биралишта и завршимо ову тужну причу која је почела прије више од 25 година. Зауставићемо корупцију, обуздаћемо криминал, одузећемо имовину од оних који су је покрали од народа. Основаћемо поново државна предузећа и обезбиједити квалитетна радна мјеста. Урадићемо све оно што знамо да је добро за наше породице и за нашу дјецу јер она имају право на бољу будућност. Ова киша је Божји благослов. Малоприје ми је владика Јоаникије рекао да је прва никшићка литија почела са кишом, али уз велики божји благослов! Ја сам више него сигуран да је ово побједнички пут! До побједе!“ закључио је лидер Нове српске демократије и функционер Фронта.

Медојевић: ДФ има план за побољшање положаја жена

Небојша Медојевић, лидер Покрета за промјене и функционер Фронта, казао је на вечерашњем скупу ДФ-а у Никшићу говорио о половини становништва наше земље која је, како је навео, највећа жртва Милове транзиције – о женама!

„Његова криминална приватизација их је оставила без посла, а његова неправедна држава без сигурности и заштите. У овој земљи је евидентирано 20.000 жена без посла. Међу њима је највећи број оних средњих година које су, као жртве транзиције, остале без посла са готово никаквим шансама да га поново нађу. Уколико им се и ‘посрећи’, то су тешки и слабо плаћени послови на којима тренутно ради 40.000 жена у Црној Гори. Данас се од жене очекује превише: принуђена је да ради, ако нађе посао, да у послу буде успјешна, толико да свој живот подреди послодавцу, да обећа да не жели породицу и дјецу, ако је млада. За свој успјех жена мора да плати ту цијену експлоататорском режиму Мила Ђукановића“, казао је Медојевић, додајући да Демократски Фронт има план да то промијени, јер „наше жене су и поред свих проблема у које их је гурнуо његов режим остале стуб друштва, ослонац својим породицама и потенцијал Црне Горе“.

Он је навео више тачака плана ДФ-а за побољшање положаја жене у ЦГ, чије ће остварење наступити након избора:
• Подржимо женско предузеништво, даваћемо повољне кредите и бесповратна средства предузетницама.
• Да уведемо подстицаје за послодавце који запошљавају самохране мајке.
• Утвдимо реалну минималну зараду, са пореским олакшицама за жене.
• Обезбиједити социјалне пензије за жене домаћице.
• Подстицати рађање више деце кроз двогодишње породиљско одсуство и предузети све оне мјере које смо предвидјели својим програмом.

„Жене Црне Горе не могу да чекају свој заслужен положај у друштву, морају да га зграбе и да се изборе за себе. Позивам све жене Црне Горе да изађу на изборе и да се заједно са Демократским фронтом изборе за нови почетак у слободној и успјешној Црној Гори!“ закључио је Медојевић.

Кнежевић: Почнимо одбројавање до пада Ђукановића

Милан Кнежевић, предсједник ДНП-а и функционер ДФ-а, свој вечерашњи говор на уводном изборном скупу ДФ-а у Никшићу почео је опаском да је ова киша вечерас са берићетом и шаље поруку – Готов је!

„Вечерас почиње одбројавање. Остало је само 40 дана када ћемо се обрачунати са Милом Ђукановићем и бирати између МИ или Он! Ми вечерас исписујемо историју слободне ЦГ. Ми вечерас обједињавамо све оно што није никада сјело за сто са Милом Ђукановићем. Одбројавамо до 16. октобра – Ми или Он!“ закључио је Милан Кнежевић.

Булатовић: За разлику од лажне опозиције, ДФ никада није правио компромисе са режимом

Предраг Булатовић (ДНП) поручио је окупљенима да сви они који су вечарас овдје, шаљу једну поруку: наш заједнички циљ је да видимо леђа Ђукановићу и његовом режиму оличеном у најдубљем криминалу, народној биједи и понижености!

Како је казао, у оквиру Демократског фронта је више странака и различитих програма, али су исте ријешиле да свој циљ остварују заједнички под једним кровом.

„Нећемо да дозволимо да нас Ђукановићева лукава и корумпирана власт уситни, посвађа и подијели, и да у међусобним чаркама заборавимо да нам је само један заједнички непријатељ: Ђукановић и његова лоповска банда“, поручио је Булатовић, додајући да се ДФ бори да Црна Гора ради, да поново отворимо фабрике, омогућимо нова радна мјеста, искоријенимо корупцију и да сви који гласају за ДФ то знају, а последњих дана знају то и истински опозиционари из других странака, па се враћају својој кући у Демократски фронт који никада није правио компромисе са режимом.

Он се осврнуо на проблем стварне и тзв. опозиције у Црној Гори, истичући да се не може бити права опозиција, ако умјесто да тражиш смјену владајуће странке, сједиш с њеним представницима у Влади.
„Говорим о новим коалицијама које тзв. опозиција прави, док неки њихови чланови раде за Ђукановића и његову владу. То је бесмислено, и то људи виде“, казао је о тзв. опозицији Предраг Булатовић, уједно позивајући све оне истинске опозиционе странке, њихове лидере и бираче, да се придруже Демократском фронту, који је, према његовим ријечима, кућа сваког искреног противника овог режима.

Радуловић: Дјеца су гладна, а ДПС нуди НАТО као решење?!

Потпредсједник Скупштине Црне Горе Бранко Радуловић поручио је присутнима да нема потребе да се прича о томе у каквој земљи се живи и шта је режим Мила Ђукановића направио од грађана и државе.

„Нећу говорити о њему и његовој лоповској дружини јер су они већ данас, 5. септембра, прошлост коју на изборима треба да смјестимо управо тамо где јој је мјесто. Нећу јер ви то знате боље од мене, зато сте вечерас овдје“, казао је он додајући да је земља на рубу сиромаштва, да је 15 одсто грађана у апсолутном сиромаштву, док је свако десето дјете у Црној Гори гладно, посебно истичући случај дјечака Божидара који иако малољетан храни породицу, што је изазвало овације међу присутнима.

Због тога, каже Радуловић, од вечерас ће говорити о ДФ-у, о томе, како је казао, са чиме се после ових двадесет шест година владавине криминалног режима сви заједно суочавамо у Црној Гори, док нам ДПС заузврат нуди причу о НАТО-у.

„Мило нам као једино решење нуди НАТО? НАТО нас неће хранити, неће нам донијети послове и инвестиције – једино ће помоћи Ђукановићу да нас и даље дијели и има моћ над грађанима Црне Горе. Не дозволимо му да нас одврати од стварних проблема у нашој земљи. Достојанствен живот у овој земљи одавно је постао сан. Ноћу се људи боре пред пекарама да бесплатно добију хљеб остао од претходног дана. Пензионеру када купи основне животне намирнице остане 16 еура! Дакле, ово је наша стварност, и зато смо вечерас овдје, да заједно зауставимо ово пропадање. Ђукановић и његова лоповска банда су већ данас прошлост, а ми смо овдје због будућности“, истакао је он.

Сви ми овдје хоћемо, каже Радуловић, само једно: да Црна Гора ради, да не чекамо да неко други умјесто нас направи једини прави избор.

„Ми или он више није дилема, Демократски фронт је одавно одлучио, ви сте одлучили, јер је то једини начин да се живот у Црној Гори настави!“ поручио је Радуловић додајући да је 16. октобар дан побједе.

Булајић: Вратити Никшићу културу и индустрију

„Никшић данас представља Црну Гору у малом. Град на умору, пререзаних вена које су до некада биле крвоток ове земље. Гдје год да се окренемо видимо последице криминалне власти Ђукановића и његове лоповске дружине. Ријетки срећници могу наћи посао као таксисти, у кафићу, кладионци, а ко то покуша у јавној управи нема других услова осим партијске књижице ДПС-а. Никшић више нема ништа заједничко са оним градом који је некада био симбол просперитета и ствалачког потенцијала Црне Горе“, казао је Страхиња Булајић, потпредсједник Нове српске демократије и функционер ДФ-а додајући да је Ђукановић у граду под Требјесом уништио све што је могао кроз корупцију, дивљачком приватизацијом и небригом за људе, напомињући да је то исто Ђукановић учинио са цијелом Црном Гором.

Булајић је подсјетио присутне на све ресурсе које је Никшић некада имао, за које је ДПС обећавао да ће се уредити, али да су све то била само предизборна неиспуњена обећања ДПС-а.

Према његовим ријечима, на мјесту градског позоришта у том граду никао је објекат познатог никшићког тајкуна, те је омиљено мјесто Никшићана постало симбол бахате замјене културних потреба грађана криминалним интересима Ђукановићевих сарадника. Затим, подсјетио је он и на сумљиву приватизацију хотела Оногошт али оно што је најдрастичније, истакао је Булајић, је приватизација Рудника боксита и Жељезаре.

„Приватизацијом је десеткован број радника, а они малобројни који су имали ‘среће’ да остану, у сталном су страху од отказа. То значи да у Жељезари тренутно ради свега стотину стално запослених, док су остали у непрестаном стресу, свакога мјесеца ишчекујући хоће ли им нови власник продужити уговор о раду. Нема очигледнијег примјера општег пропадања Црне Горе од пропасти ова два металуршка гиганта“, казао је он.

Демократски фронт, саопштио је присутнима Булајић, има план да металска индустрија поново постане један од најважнијих економских сектора. Програм Демократског фронта пружа потпуно нова рјешења која ће омогућити да Црна Гора поново ради, да се преиспитају све сумњиве приватизације, да се криминал казни, да се култура врати одакле је протјерана.

„Само правилна одлука на изборима 16. октобра води нас томе! Ми или он! Када осване 17. октобар, програм и рјешења Демократског фронта биће нови почетак за Црну Гору која више не може да чека!“ закључио је Булајић у обраћању на уводном изборном скупу ДФ-а вечерас у Никшићу.

Вучинић: Нема бољег мјеста да се говори о правима радника него што је Никшић

Према ријечима предсједника Радничке партије и функационера ДФ-а Јанка Вучинића, нема бољег мјеста да се говори о правима радника него што је Никшић.

„Не зато што сам ја Никшићанин, већ зато што сам у овом граду некада као синдикални вођа могао да станем испред 20.000 радника. Сада их је једва 1000, обесправљених, под влашћу нових робовласника. Њима је Ђукановић својим лоповским каналима омогућио да у Никшићу и цијелој Црној Гори постану не само власници фабрика, хотела, природног богатства, већ и власници живота и смрти оних малобројних које су после криминалне трговине задржали. Али и они који раде морају да пристану на све: на немогуће услове рада, на диктирано радно вријеме, на какву-такву зараду“, казао је он подсјећајући да сваки крај мјесеца радницима који немају уговоре за стално доноси нови страх, да ли ће ми уговор о раду бити продужен или не.

„Криминална држава Мила Ђукановића није поштедјела никог. Тако су данас без посла и млади и средовјечни, и мушкарци и жене, и високообразовани и радници. Без чланске карте банде зване ДПС о послу сви они могу само да сањају“, истакао је Вучинић додајући да металске индустрије у Црној Гори више нема. Како каже, КАП, Жељезера и рудник Боксита постали су симболи погубних последица приватизације која је хиљаде радника оставила без посла.

Он је истакао да је шансу за промјене видио у Демократском фронту, јединој опозиционој снази у земљи која је стала уз раднике и њихова права.

„Када 16. октобра овај владајући криминал оде у прошлост, за све оне који не раде, који су обесправљени, Демократски фронт има план и економски програм за нови почетак. У програму наше коалиције прије свих планова и програма стоји јасна порука коју сви одлично разумијемо јер је посао који немамо предуслов живота у овој земљи: да Црна Гора ради“, казао је он истичући да нема више шта да се чека. Живот нас и наших породица зависиће од 16. октобра. Тада ће и они неодлучни морати да се опредијеле: МИ или он. До побједе!“ поручио је Вучинић.

(ИН4С, 05.09.2016.)Датум: 05.09.2016
Close
Close