Булајић: Ставити тачку на криминал и корупцију – 
                Електропривреда мора бити државна

Булајић: Ставити тачку на криминал и корупцију – Електропривреда мора бити државна

Електропривреда мора да буде у државном власништву. И не само то предузеће, већ и Рудник угља, Комбинат алуминијума, Рудници боксита и Жељезара Никшић. То је и став ДФ-а и НСД-а. Неопходно је да се формира енергетско-металуршки конзорцијум у државном власништву као услов за покретање и оздрављење уништене привреде, казао је посланик ДФ Страхиња Булајић.

“Заиста је превише времена потрошено на уништавање предузећа, на укидање радних мјеста, енормно задуживање, генерисање сиромаштва и општег пада елементарних услова живота. Црна Гора је уништена не само у привредно-економском смислу, већ и у моралном и духовном. А економска обнова без моралне и духовне, једноставно, природно није могућа. Више нема времена и Црна Гора коначно мора да ради и да отвара нова радна мјеста и нове производне погоне”, додао је он.

“Други блок ТЕ је потребан Црној Гори, али и Пљевљима. Нажалост, још нијесмо имали прилику да видимо уговоре са Шкодом за градњу другог блока ТЕ, али уколико не буду испоштовани сви параметри и уколико тај пројекат добије „епитет“ коруптивно-тајкунског, онда је боље да се не креће у градњу”, казао је Булајић.

Он истиче како се правом поставља питање: „Да ли у Црној Гори ишта може да се несумњиво деси?“

“Иако није била прворангирана и са лошијом понудом за око 100 милиона еура, потписан је уговор са компанијом А2А која је, иако мањински власник, добила потпуно оперативно управљање у ЕПЦГ. Од уговором предвиђених 20 индикатора није остварила ни половину, показали су потпуну незаинтересованост за инвестиције у енергетски развој Црне Горе, управљачки тим, за чије поједине чланове су везане и неке афере, ни из близу није испунио очекивања и много чега другог. Влада се и овога пута везано за излазак А2А из ЕПЦГ понаша неодговорно. Нигдје у уговору нема гаранција да ће А2А тако и да поступи. Изгледа да су једино несумњиви малверзације, корупција, криминал и издаја. То је за протеклих двије и по деценије једина константа”, додао је Булајић.

Булајић је рекао да је планирање енергије централно питање друштвено-економског и привредног развоја.

“Особеност енергетског планирања је посљедица специфичности енергетике и енергетске привреде која, треба ли то рећи, има универзалан привредно-економски значај.

Укупна енергетика у себи садржи више грана, односно система, али енергија мора да се планира, анализира и третира у склопу јединственог енергетског сектора. Влада и даље упорно задржава маћехински однос према овом најзначајнијем сегмент развоја. Пуне 34 године у Црној Гори, од изградње другог блока ТЕ Пљевља није изграђен ниједан значајан енергетски објекат и онда како се може говорити о било каквом привредно-економском развоју. По мом увјерењу други блок ТЕ је потреба и електро-енергетског система Црне Горе али и Пљеваља, односно топлификације града, еколошких, егзистенцијалних И других потреба”, рекао је Булајић.

Члан Предсједништва ДФ-а је казао да је противљење УРА-е градњи другог блока ТЕ Пљевља разумљив ако је базиран на бојазни да ће се читав пројекат претворити у тајкунизацију И бити подложан корупцији и криминализацији.

“Исувише је лошег искуства из протеклог периода нагомилано и за много веће и снажније економије од наше, тако да је та бојазан сасвим оправдана. Мада, неки злобници би могли да кажу да је енергетика област у којој постоји највише лобирања за нечије интересе. Међутим, ако говоримо о сектору термо-енергетике и термоенергетском комплексу у Пљевљима, значајну за локални и регионални ЕЕС, укупни привредно-економски развој, али и императивном, апсолутном поштовању свих енергетско-економско-еколошких норми, у том случају код мене не постоји дилемма”, рекао је Булајић.

Он је констатовао да се у пројектима изградње ауто-пута и ТЕП, у грађевинском смислу, није практично ни мрднуло.

“Немогуће је да Црна Гора изнесе оба пројекта без тежих економских последица. Оне су већ видљиве а да се практично није кренуло у радове. Ако прихватимо за тачно изјаву Владиних званичника да је укупан дуг Црне Горе око 2,5 милијарди еура и додамо ли томе кредитна задужења по основу 40-ак километара ауто-пута и другог блока, тај друг иде на око 3,7 милијарди еура, односно на преко 100% БДП-а. Узмемо ли у обзир спољно-трговински дефицит Црне Горе који је у 2015. години износио око 1,5 милијарди али и намјеру да се грађани Црне Горе додатно задуже новим милијардама, али не за отварање нових радних мјеста и повећање животног стандарда, већ да би се враћали постојећи дугови, ненаплативи порески дуг тренутно износи 541 милион довољно говори о томе у какву је ситуацију Влада Црне Горе довела своје грађане.

Влада је све нас увела у спиралу задуживања, која нас дисциплиновано и неминовно вуче на дно. Тај потпуни колапс мора да се спријечи већ на октобарским изборима. То ће бити референдум о судбини Црне Горе – да ли ће наставити погубна и уништавајућа политика тридесетогодишње власти ДПС-а или ће бирачи одабрати нови пут, пут еконоског просперитета, запослења, отварања нових радних мјеста И економског патриотизма”, рекао је Булајић.

Он је казао да изградња нових извора енергије мора бити под патронатом државе.

“Овдје се неминовно намеће питање приступа. Влада још увијек у пракси ‘лут0’” по том питању. И није то толико чудно имајући у виду њено неолиберално, тајкунско-кумовско опредјељење у пословању и ‘стратешким разматрањима’ сектора енергетике као виталног сегмента развоја.

Ми кажемо и аргументовано доказујемо следеће: ХЕ Комарница – да, ХЕ на Морачи без превођења – не, ХЕ Коштаница – да, ХЕ Бук Бијела – да, ХЕ Бока – да. Ако је васе питање да ли је дошло вријеме за градњу ХЕ, једини опдговор је – већ се страховито касни, захваљујући опредјељењу Владе Црне Горе.“

(Побједа, 31.08.2016.)Датум: 31.08.2016
Close
Close