Булајић: Једино ДФ може да побиједи ДПС

Булајић: Једино ДФ може да побиједи ДПС

Демократски фронт иде у изборну трку да побиједи, јер једино ДФ може да побиједи ДПС и позива све да дају свој допринос, имајући у виду да Црна Гора више нема ни један једини дан за губљење, казао је у интервјуу за „Дан" потпредсједник Нове српске демократије и функционер ДФ-а Страхиња Булајић.

Он је истакао да је ДФ једини остао доследан опозиционом политичком дјеловању.

Је ли ДФ спреман искључиво за самосталан наступ или сте ипак отворени за разговоре о можда неком ширем опозиционом савезу?

– Претпостављам да мислите на парламентарну опозицију. Уколико је то тако, онда се бојим да се моје и Ваше схватање термина „опозиција“ поприлично разликују. ДФ је једини парламентарни политички субјекат који никад и ни на који начин није учествовао у било каквим преговорима, разговорима па самим тим ни договорима са ДПС-ом или њеним предсједником око формирања било какве Владе. Напротив, чланица ДФ-а, НСД је прије неколико година, глатко одбила такву понуду. Само то довољан је разлог да се констатује да је ДФ једини остао доследан опозиционом политичком дјеловању. Током протеклих мјесеци трајања протеста ДФ-а, ни сам не знам колико пута смо упутили позив тадашњој опозицији да се прикључи народном бунту. А шта смо тражили? Тражили смо прелазну владу, али истинску прелазну владу, која би имала један велики, рекао бих, историјски задатак, да први пут у историји Црне Горе припреми и спроведе парламентарне изборе на чији резултат нико не би могао да да било какав приговор. И шта се тада десило? Умјесто да се тадашња опозиција, што је било природно да се очекује, прикључи народу, посебно након 24.октобра, када је Влада практично већ била пред колапсом, они су отишли на оне „чувене“ преговоре са актуелним премијером и бившим предсједником Скупштине. Резултат је опште познат. Потписан је Споразум којим се унапријед прихвата обавеза о сагласности на резултат избора, какав год био. И наравно, завршили су у такозваној Влади изборног повјерења, а све то под патронатом амбасаде.

Сва упињања и доказивања са њихове стране како су они и даље опозиција, иако партиципирају у тој и таквој Влади по основу управо тог споразума, спадају у домен политичке гротеске и, лично мислим, то не заслужује иоле озбиљнију политичку анализу. Наравно, ДФ остаје, као и до сада, увијек отворен са сарадњу, али са истински опозиционим политичким партијама и странкама, на јасним опозиционим основама и, свакако, лишеним било каквог лицемјерја. ДФ, као најјачи и најорганизованији опозициони политички субјекат спреман је да води кампању за наредне изборе и да на њима побиједи. Октобарски избори биће референдум на којима ће Црна Гора да одлучи, у најбуквалнијем смислу, о својој судбини или ће се наставити погубна и уништавајућа владавина ДПС-а и странака у његовој орбити, која је уништила привреду, створила сиромаштво, незапосленост, криминал, корупцију или ће кренути новим путем – Да Црна Гора ради.

Сматрате ли да опозиција може сарађивати у изборној кампањи, у свјетлу бројних међусобних оптужби опозиционих странака у последње вријеме?

– Већ сам рекао, ДФ је на апсолутно јасним позицијама поводом свих виталних питања. Током протеста и у наступима наших посланика у Скупштини на више него јасан и конкретан начин саопштили смо и саопштаваћемо своје ставове. Кад кажемо да имамо план за све, то није флоскула, него чињеница. Грађани Црне Горе су се увјерили у снагу наших аргумената и нашу потпуно чисту и недвосмислену позицију. Водити политику без јасног става и уз то јако прожетом дволичношћу, није могуће. На примитивним обманама можда то може да траје неко вријеме, али дугорочно, свакако нема перспективу. Континуирано потцјењивати народ, мислим да ће се кад-тад вратити потцјењивачима са тешким последицама.

Не знам на које опозиционе групације се мисли кад се говори о међусобним оптужбама. Колико се сјећам, ДФ није оптуживао ниједну опозициону партију или странку. Наравно, ми као најјачи опозициони политички субјекат најјаче и нападамо партије власти, јер то је наша обавеза. Аргументована критика је посао опозиције. Е сад, ако то некоме није по вољи ту смо заиста немоћни. Сарадња са опозиционим странкама, али истински опозиционим, добро је дошла и то је, што се тиче ДФ-а, куцање на отворена врата.

Да ли је Влада изборног повјерења успјела да поправи амбијент за спровођење избора?

– Не, напротив. Али, мислим да термин из постављеног питања „Влада изборног повјерења“, није баш најпрецизнији али ни најсрећнији. Шта је факат? Факат је да се ради о реконструисаној 40. Влади премијера Мила Ђукановића. Понеко је једва чекао да дође под окриље актуелног премијера, па би сада да се мало поспе пепелом и да га сви прихватимо као опозици оног представника у реконструисаној 40. Влади. То тако не иде и мислим да ту нема ништа што се може везати за „изборно повјерење. Рекох већ, напротив. Око 120 хиљада бирача добило је нови распоред за гласање, односно промјену бирачког мјеста. Па су тиме нека бирачка мјеста чак удвостручена, а на неким број бирача значајно умањен. Нијесам још чуо сувисло објашњење због чега је то урађено. Мада, вјерујем да огромном броју грађана посебно објашњење и није потребно.

Такође, нијесам чуо да се нешто ново десило са бирачким списковима, у смислу рјешавања великог проблема о питању пребивалишта, или, нијесам такође чуо да су уређаји за електронску идентификацију бирача оспособљени да разликују оригинал од најбруталнијег фалификата личне карте итд, итд. Дакле, амбијент је по много чему лошији. Уосталом, ДФ иде у изборну трку да побиједи, јер једино ДФ може да побиједи ДПС, и позива све да дају свој допринос јер Црна Гора више нема ни један једини дан за губљење. Црна Гора мора да ради и, просто, да узме судбину у своје руке.

НАТО-у циљ да води рат

Представници Владе константно саопштавају, позивајући се на нове анкете, да постоји већинска подршка црногорских граћана НАТО интеграцији. Ваш коментар?

– То није тачно. Као озбиљна и одговорна организација такође радимо анкете. Никаква већинска подршка грађана НАТО интеграцијама не постоји. Управо је обрнута ситуација, већинска подршка противника учлањењу је недвосмислена. И то и они знају. Међутим, обавјештајне НАТО структуре просто присиљавају Владу да води отворену антируску и антиправославну политику, уз обавезу да се Црна Гора угура у НАТО, и то по сваку цијену. С друге стране, Влада Црне Горе то користи као своје последње прибјежиште, јер причом и спиновањем јавности о подршци грађана НАТО интеграцијама, једноставно скреће пажњу народа са своје погубне тридесетогодишње владавине. Свјесно се гурају бајке о НАТО-у и ЕУ, иако и они и сви остали у Црној Гори знају да то неће и не може да ријеши наше све веће и веће проблеме.

Грађани то посебно морају да знају да НАТО није економско-финансијска организација која рјешава буџетски дефицит, економску задуженост, спољно трговински дефицит, камату на кредите, незапосленост, пензијско-инвалидско обезбјеђење итд… Напротив, од њих мора да се купује сва опрема и наоружање и плус да им се плаћа чланарина. НАТО је створен само са једним циљем да води рат и ништа друго.

(ДАН, 26.08.2016.)Датум: 26.08.2016
Close
Close