Мандић: Спремни смо да окупимо цијелу 
                              опозицију под кров ДФ-а

Мандић: Спремни смо да окупимо цијелу опозицију под кров ДФ-а

Вријеме шарених слика и јефтине пропагандe марионетске власти истиче на овим изборима, јер грађани знају да је дошао историјски тренутак, када треба бирати између колектива и појединца. Већинска Црна Гора је одлучила да ствар узме у своје руке, и зато се ових дана хиљаде људи поздравља узвиком ,,ми или он’’. То је наш нови ,,добар дан’’. ДФ жели да промјенама 16. oктобра успостави нову власт којом неће управљати ниједна амбасада и било који странац.

- Дајући подршку премијеру Ђукановићу, Миодраг Лекић је издао оне који су га пратили, а који су могли тим путем, да су жељели, поћи раније и без Лекића. Баш ти опозиционари се данас враћају у своју кућу, у ДФ, јер разумију да ми једино можемо окупити цијелу праву опозицију под један кров и обезбиједити промјене на које се чека дуго у Црној Гори, истиче у разговору за ,,Новости'' Андрија Мандић, лидер Нове српске демократије и члан предсједништва ДФ.

 - На прагу смо нових парламентарних избора у Црној Гори. Очекујете ли да они буду слободнији и поштенији у односу на претходне? Који политички програм ће их обиљежити? Да ли за и против чланства у НАТО, или нешто друго?

 ДФ нуди програм нове Владе која ће запослити Црну Гору. НАТО је важна тема и о евентуалном учлањењу у тај војни савез последњу ријеч морају саопштити грађани. Оно што је сигурно - НАТО неће отворити ни једно ново радно мјесто, неће донијети инвестиције а може само да буде препрека за долазак туриста из Русије и оно што је најгоре да умјесто традиционалног госта добијемо посјете од стране разних терористичких организација које често интервенишу у државама НАТО-а. Када се свему дода и агресија из 1999. године, када је НАТО бомбардовао Црну Гору, онда немам никавог разлога да вјерујем да ће наметање ове теме у изборном процесу промијенити негативан резултат референдума о приступању.

У разговору са грађанима закључили смо да они од будуће власти траже да прво исправи главне грешке Ђукановићеве владе која ништа није урадила на решавању основних животних проблема овдашњих породица, већ је вријеме, новац и енергију просула на задовољење страних интереса и туђих прича попут ове о НАТО-у.

 - Како оцјењујете учинак бивших опозиционара који су ушли у Ђукановићеву владу? УРА је у "финишу мандата" ријешила да иступи из тог друштва. Показало се да та одлука није забринула Ђукановића јер се он и даље може ослонити на подршку Демоса и СДП.

 Што се тиче поправљања изборних услова, због којих наводно тамо бораве,  учинак је готово никакав. Читав тај каламбур је осмишљен у амбасади САД, а крајњи циљ је било спашавање владе њиховог поузданог сарадника Мила Ђукановића. Када је ДФ протестима скоро оборио владу премијера Ђукановића тада се умијешала амбасада како би уз помоћ опозиционих странака стабилизовала власт која на преваран начин гура Црну Гору у НАТО. Да нису обезбиједили подршку дијела опозиције посрнулој власти немогуће би било упутити позив за чланство Црне Горе у НАТО и припремити услове за окупацију овог простора од стране тог војног савеза. Адресе које су осмислиле читаву операцију не занимају се више темама останка или изласка бивше опозиције из власти. Посао око стабилизације владе у тешким тренуцима по њихове интересе на овом простору је завршен а некадашња опозиција је одиграла пожељну улогу. ДФ жели да промјенама 16. октобра успостави нову власт са којом неће управљати ни једна амбасада и било који извањац. Вријеме шарених слика и јефтине пропаганде марионетске власти истиче на овим изборима, јер грађани знају да је дошао онај историјски тренутак када треба бирати између колектива и појединца. Већинска Црна Гора је одлучила да ствар узме у своје руке и зато ових дана  хиљаде одлучних људи се поздрављају узвиком „МИ или ОН“. То је наш нови „добар дан“.

 - Демократски фронт је позвао симпатизере Демоса да се врате својој кући - ДФ-у. Да ли је било одјека?

 Наравно. Прије годину дана, када је Миодраг Лекић напустио ДФ и основао Демос, један број опозиционих гласача је повјеровао да се против Ђукановићевог режима може успјешније борити кроз институције система,  него протестима. Лекић је управо због наше одлуке да идемо на протесте и напустио Фронт, и водећи се логиком избјегавања било каквог опозиционог ризика на крају завршио у влади Мила Ђукановића. Дајући подршку премијеру Ђукановићу, он је издао оне који су га пратили, а који су могли тим путем, да су жељели, поћи раније и без Лекића. Баш ти опозиционари се данас враћају у своју кућу, у ДФ, јер разумију да ми једино можемо окупити цијелу праву опозицију под један кров и обезбиједити промјене на које се чека дуго у Црној Гори.

Да ли ће Демос, у међувремену, задобити подршку дијела досадашњих гласача власти видјећемо 16. октобра на изборима. Вук Драшковић и његов СПО, на изборима 2000. године, су након сличне комбинације са тадашњим властима остали изван Скупштине јер нису успјели прећи изборни цензус.  Уласком у власт, изгубили су опозициону подршку а нису задобили повјерење гласача режима. Да ли ће у садашњим црногорским приликама у односу на Лекића грађани реаговати слично као у Србија на Драшковића убрзо ће се знати.

 - Какву политичку будућност Црне Горе видите послије 16.октобра? Очекујете ли "рововску борбу"?

 Ја чврсто вјерујем да ће ДФ на наредним изборима побиједити ДПС. Ова кампања је потпуно ново искуство и другачија је од свих које су до сада виђене у Црној Гори. Сваким даном нам прилази све више активиста и волонтера који доносе огромни ентузијазам, наду и енергију којом ћемо коначно побиједити режим. Без узмицања напријед, Ми или ОН.

 (Новости, 20.08.2016.)

 
Датум: 20.08.2016
Close
Close