Алексић: Велију омиљени гост 
                 Ђукановићевог режима

Алексић: Велију омиљени гост Ђукановићевог режима

Одлука црногорске власти да дозволи долазак идеологу ,,Велике Албаније'' у Тузи није никакво изненађење, јер је то наставак антисрпске политике коју је режим ДПС-а одавно утврдио. Албанска дијаспора и албанска мафија здушно су подржали разбијање заједничке државе Црне Горе и Србије, свјесни да ће тако додатно отворити пут стварању великоалбанске државе на Балкану. Црногорска власт сада само враћа дуг онима који су јој помогли да 2006. године на покраденом референдуму створе приватну државу

Одлука црногорске власти да дозволи долазак идеологу ,,Велике Албаније'' у Тузи није никакво изненађење, јер је то наставак антисрпске политике коју је режим ДПС-а одавно утврдио, казао је предсједник Политичког савјета Нове српске демократије др Будимир Алексић. Он је то рекао за ,,Дан'', коментаришући то што ће Тахир Валију, лидер Покрета за уједињење Албанаца, моћи да уђе у Црну Гору и 20. августа представи књигу о ,,Великој Албанији'', иако су му Грчка и Србија претходно забраниле улазак. 

Алексић је рекао да полази од тога шта је рекао идеолог црногорског националног пројекта Јеврем Брковић 1991. Године у интеврјуу ,,Гласу концила'', званичном гласилу Римокатоличке цркве у Хрватској. Како је објаснио, Брковић је ту практично најавио унију Албаније, Црне Горе и Хрватске. 

-Рекао је тада ,,сјутра на том дивном нашем Јадранском мору, поморју и узморју, видим једну будућу медитеранску, јадранску унију коју ће чинити Албанија, Црна Гора и Хрватска''. Осим што је ријеч о душевном преуређењу Црне Горе и конструкцији новог идентитета, то нам даје и одговор на питање откуд сада тако нападно приближавање Црне Горе Албанији и Хрватској- оцијенио је Алексић.

Он је казао да су албанска дијаспора и албанска мафија здушно подржали разбијање заједничке државе Црне Горе и Србије, свјесни да ће тако додатно отворити пут стварању великоалбанске државе на Балкану. Према оцјени Алексића, црногорска власт сада само враћа дуг онима који су јој помогли да 2006. године на покраденом референдуму створе приватну државу. 

-Такође, и сам пројекат припајања онога што албански националисти виде као албанске територије које се налазе у Црној Гори, Србији, Македонији и Грчкој матици није ништа непознато, далеко од тога. Оно што забрињава јесте однос црногорске власти према томе, али ако имамо у виду све претходно речено, јасно је зашто се власт понаша тако незаинтересовано према изливима великоалбанског национализма-казао је Алексић. 

Он је навео да је документ који потврђује план прављења великоалбанске државе меморандум Албанске академије наука и умјетности из 1998. Године, који је усвојила скупштина те академије.

-У том документу све је прецизно и детаљно елаборирано. Како та нова држава треба да изгледа, сада је општепознато. Пројекат ,,Велике Албаније'' био је актуелан још у вријеме режима Енвера Хоџе, а након увођења вишестраначја настављено је са промоцијом тога плана, и то све агресивније и агресивније, навео је Алексић. 

(ДАН, 19. 08. 2016.)Датум: 19.08.2016
Close
Close