Мандић: Остао је једноставан избор: МИ или ОН

Мандић: Остао је једноставан избор: МИ или ОН

Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић, у интервјуу за портал Антена М, каже да је "издаја опозиционих интереса и бирача" спријечила Демократски фронт да смијени Ђукановића по македонском сценарију.

Мандић каже да се на терену не "судара" са активистима Демоса, јер њих тамо нема. Од учинка "тројке", сматра он, користи је имао само Ђукановић, па ДФ чека њихово извињење. Ипак, вјерује да ће 16. октобра послати ДПС у "политичку прошлост".

 АНТЕНА М: Могло би се рећи да ДФ још од прошле јесени трчи своју изборну трку. Поодавно сте Скупштину замијенили тереном, на какав одјек политике ДФ наилазите?

- ДФ је 13. јула 2015. дефинисао модел борбе против режима Мила Ђукановића и до краја смо слиједили сваку одлуку коју смо донијели на том историјском скупу у Беранама. Не бих рекао да смо трчали изборну трку већ да је у јесен 2015. године ДФ стао у одбрану читаве Црне Горе.

На корак од циља, када је требало задати завршни ударац диктатури, десила се незапамћена издаја опозиционих интереса и гласача, и то од оних који су се представљали као опозиција. Умјесто да подрже ДФ, који је ломио последње линије одбране трулог режима, они су се одлучили да пруже руку Милу Ђукановићу и уђу у његову Владу.

Предсједник СДП Ранко Кривокапић је чак и појаснио да је главни разлог за такав потез била намјера да се спријечи тзв. македонски сценарио. Да, признајем да је наша намјера била да смијенимо премијера Ђукановића сличним методама којима су македонски опозиционари смијенили њиховог премијера Груевског.

И сада се водећи политичари Демоса и УРЕ вријеђају што им грађани постављају једноставно питање: зашто сте ви одбранили положај премијера Ђукановића? 

За ДФ на терену нема непријатних питања, већ само ријечи похвале за нашу досадашњу политику, а хиљаде нових активиста и волонтера желе да дају и властити допринос великој побједи коју ћемо остварити на наредним изборима. Ти, већином млади људи, знају да Црна Гора нема времена да чека, да Црна Гора мора опет да ради и да је сваки дан под влашћу Мила Ђукановића погубан за нашу земљу и све њене грађане.

ДФ је примјер удруживања, а не политичка бабарога

АНТЕНА М: И анкете потврђују одређени раст ДФ-а. Но, изгледа да оно што сте добили у бирачком тијелу, губите у коалиционом капацитету. Мало ко би, макар засад, барем у предизборну коалицију са ДФ? Да ли је то проблем за вас?

- Заиста је чудно кад неко говори о томе како ДФ у односу на опозиционе странке има ограничен коалициони капацитет. Да би о томе говорили прво би било неопходно дефинисати опозиционе партије, односно политичке представнике опозиционих гласача. Наш коалициони капацитет је режим тестирао више пута нудећи нам разне врсте коалиција, али Мило Ђукановић и ДПС нису и не могу бити наши политички партнери.

Што се тиче опозиционих коалиција, њих смо често успостављали, па и сам ДФ је управо то –коалиција програмски различитих странака и грађанских удружења који су одлучили да им је заједнички циљ да се боре за промјене и бољу Црну Гору. Дакле, ми смо својим примјером показали како треба да се понашају одговорне политичке организације а и даље смо веома отворени за све антирежимске организације.

ДФ је најбољи оквир за све који искрено желе да дају допринос у рушењу режима, а ту могућност су претходних дана искористиле неке од доказаних опозиционих странака.

АНТЕНА М: Због прошлојесењих протеста и "трибина" зачињених инцидентима, не само власт, него и диоопозиције, третира ДФ као политичку бабарогу. У којој мјери вас то хендикепира за постизборне савезе?

- ДФ је једина конкретна опасност за режим, и природно је да нас група уништитеља и отимача из врха режима доживљава као ,,политичку бабарогу’’ јер су из наших уста, на протестима и у Скупштини чули истину о себи, и ми смо ти који ће их 16. октобра отјерати у политичку прошлост.

Дакле, ради се о голом страху режима од ДФ-а. Што се тиче опозиције и некадашњих опозиционара, њима смета наша доследност и непоколебљивост, а и незгодан смо свједок преговора и споразума са Милом Ђукановићем. У Скупштини смо разорили режимску скаламерију и њиховог шефа, и разобличили издају некадашњих опозиционара.

Црна Гора не смије да изгуби више ниједан дан, у протеклој години смо покренули све расположиве политичке механизме, читава ствар је доведена до краја, и остао је само једноставан избор: МИ или ОН.

Не региструјем присуство Демоса на терену

АНТЕНА М: Насупрот ДФ, Лекићев Демос профилише се као политички субјекат спреман на сарадњу широког опсега - од ДПС, до скоро комплетне опозције. Очекујете ли сударе на терену и са Демосом?

- Искрено, ми на терену још увијек не региструјемо Демос у оном броју који би тој странци могао обезбиједити парламентарни статус на скорашњим изборима, па самим тим могућност за некаквом врстом судара је у потпуности избјегнута. На хиљаде наших активиста и волонтера, након разговора са људима широм Црне Горе, нас извјештавају да готово нико од опозиционих гласача не подржава оне бивше опозиционе странке које се са данас налазе у коалиционом аранжману са ДПС-ом.

За очекивати је да досадашњи гласачи ДПС-а гласају за њих јер им анкете које наручује режим придају изузетан значај. Што се тиче традиционалних опозиционих гласача за такву врсту политике коју воде Демос и УРА нема баш никаквог интересовања, а ако су анкете Мила Ђукановића о њиховој снази тачне, онда се та политика снажно примила у бирачком тијелу ДПС-а.

АНТЕНА М: Јесте ли, као опозициони субјекат, регистровали неке користи од учинка представника "тројке" у Влади?

- Тројка готово ништа није урадила за три мјесеца коалиције са Милом Ђукановићем. То најбоље можете видјети из њихових неспретних изјава у којима су и сами више пута признали да не могу остварити оно због чега су наводно пристали да буду дио коалиције са ДПС, СД, БС и Позитивном.

Остали су нијеми на наше позиве да се у неким преломним тренуцима прикључе борби коју је водио ДФ. Од почетка је било јасно да такозваној Влади изборног повјерења није циљ организација правичних избора и отклањање злоупотреба и нерегуларности, него је у питању пројекат америчке амбасаде којим се жели на преваран начин ЦГ угурати у НАТО.

Једино што су урадили је чињеница да је због неколико министарских фотеља и фотељашке логике привремено одбрањен положај премијера Ђукановића и спријечен тзв. македонски сценарио смјене власти.

Чекамо извињење ''тројке''

АНТЕНА М: Да ли сте успјели да докучите политичку логику "тројке" са заједничким уласком, а потом индивидуалним одлукама да изађу (остану) у Влади?

- Они ће ускоро сносити последице својих погрешних одлука јер ће народ исказати коначни суд вјероломној политици некадашњих опозиционих странака. Показали су неспособност, неорганизованост, наивност и политички дилетантизам и сада је очекивано да преиспитају мотиве оних најгрлатијих међу њима који су заговарали идеју уласка у Владу Мила Ђукановића и зашто су то радили.

ДФ и опозициони гласачи још увијек чекају извињење због свега што су урадиле наше некадашње опозиционе колеге.

АНТЕНА М:  Уз политички имиџ ДФ иде, малтене као подразумијевајуће, да вас тајно и спорадично подржава Москва, а отворено је на вас алергичан Запад! Да ли је заиста тако?

- Не. Влада ДФ ће водити унутрашњу и спољну политику која је окренута само интересима грађана Црне Горе а не жељама и захтјевима било које иностране адресе.

Укидање санкција Русији, које је увео Мило Ђукановић а садашња Влада прихватила, први је неопходни корак ка враћању националног достојанства које је некада имала Црна Гора. Данашња марионетска политика Владе условљена је уцјенама Ђукановића и неколицине његових министара склоних корупцији које НАТО обавјештајне структуре присиљавају да воде отворену антируску политику уз истовремену обавезу да Црну Гору, по сваку цијену, угурају у НАТО.

Озбиљни западни политичари који поштују принципе демократије и владавине права изузетно цијене све оне који желе да своје земље учине слободним. ДФ може да ову земљу учини слободном и зато је сигуран да ће сјутра наша влада са таквим доносиоцима одлука из иностранства лако наћи заједнички језик. Са Ђукановићевим уцјењивачима не желимо да имамо било каквог посла и вољели би да се држе на пристојном растојању од Црне Горе.

(Антена М, 16.08.2016.)Датум: 16.08.2016
Close
Close