Радуновић: Политички свингери
                        упропастили идеју бојкота

Радуновић: Политички свингери упропастили идеју бојкота

Врло пажљиво ослушкујемо дешавања на политичкој сцени јер је Демократски фронт озбиљна и одговорна политичка организација, али нисмо евидентирали спремност свих опозиционих политичких субјеката да бојкотују изборе, што је основни предуслов да би он успио, истакао је у интервјуу за „Дан“ потпредсједник Нове српске демократије и посланик ДФ-а, Славен Радуновић.

- Да ли је бојкот за ДФ завршена ствар, или је та опција остављена за период након избора?

Политички свингери су, нажалост, упропастили идеју бојкота, једну од најефикаснијих опција у борби против диктаторских режима. Након што су испробали све варијанте односа са Ђукановићем, неки од њих су се сад, наводно, сјетили протеста и бојкота. Врло пажљиво ослушкујемо дешавања на политичкој сцени, јер је Демократски фронт озбиљна и одговорна политичка организација, али нисмо евидентирали спремност свих опозиционих политичких субјеката да бојкотују изборе, што је основни предуслов би он успио. Оно што смо забиљежили је да су неки одавно донијели одлуку да учествују на изборима, неки још своде билансе и бораве у влади, уједно договарајући коалиционе наступе, а остали још траже модалитете изласка. Подсјећам да је ДФ заговарао бојкот и користио све демократске, институционалне и ванинституционалне методе борбе против диктатора, покушавајући да издејствује правичне и поштене изборе, али умјесто солидарности и заједничког дјеловања, дио опозиције се окренуо сарадњи са Ђукановићем.

Да ли вас је и искуство са тиватских избора натјерало на додатну опрезност?

Наравно. Ми смо, том приликом, несвакидашњим потезом прекинули натезање међу опозиционим странкама и саопштили да ћемо бојкотовати тиватске изборе, па све да остали и неће, тестирајући свјесно, на сопствену штету спремност других партија на ту врсту борбе, и тако успјели да на чистац изведемо неке ловце на лаке и незазлужене мандате. Било би наивно очекивати да онај ко није био спреман да се солидарише око бојкота на локалним изборима, учини то на државним. Пажљиво анализирајући политички амбијент, ДФ је одлучио да покрене своју моћну инфраструктуру, па ће наредних дана на хиљаде наших активиста преплавити сваки град у ЦГ. Представићемо грађанима нашу визију нове и боље Црне Горе, пројектовану на основу драгоцјених информација са терена које смо претходно прикупили од њих. Такође ћемо на свим бирачким мјестима провјерити све уписане бираче, јер смо свјесни да они који су са седамдесетак неискусних људи “по дубини” жељели да открију неправилности, нису наравно у томе успјели. Ми смо потпуно спремни да побиједимо 16. октобра, јер је народ уз нас. Са једне стране су Црна Гора, народ, ДФ, а са друге диктатор и они који су заједно са њим уништили земљу. Сигуран сам да ће грађани знати да изаберу.

Уколико опозиција буде имала већину након избора, који је то минимални основ за сарадњу како би опозиција могла да конституише нову власт у Црној Гори?

Врло просто, они који јесу противници актуелног режима након избора ће са ДФ-ом формирати парламентарну већину и изабрати прву демократску владу у историји Црне Горе. У протеклом периоду смо имали веома негативна искуства са неким странкама из опозиције, које су умјесто да сарађују са ДФ-ом на рушењу режима који је уништио Црну Гору, изабрале коалицију и спашавање Мила Ђукановића и то у тренутку кад је био на кољенима. ДФ је отворен за сарадњу са антирежимским организацијама. Протеклих дана су нам се прикључиле неке од њих, а тај тренд ће се наставити и у наредном периоду. Само ДПС има користи од расипања опозиционих гласова, а ДФ, као најјача и најорганизованија политичка структура, најбољи је оквир за све који желе да буду дио једне побједничке приче. Црна Гора више нема времена да чека. ДФ је спреман да одмах након побједе на изборима 16. октобра преузме одговорност и већ први дан почне са реализацијом свог програма и циљева, првенствено оних економских, који ће обезбиједити нова радна мјеста и понудити људима перспективу. ДФ ће створити услове да Црна Гора ради.

Евидентна је намјера врха власти да одлука о чланству у НАТО буде донијета у парламенту. Ако буду инсистирали на томе, какав ће бити вас одговор, имајући у виду да се залажете за референдум?

Након побједе ДФ-а престаће многе неизвјесности, а бројна питања која су служила за скретање пажње са тешке економске кризе и која су изазивала подјеле биће ургентно ријешена. ДФ ће, са партнерима из будуће парламентарне већине, врло брзо након побједе на изборима расписати референдум о НАТО-у, и грађани ће бити у прилици да саопште своје мишљење. Не долази у обзир да се о овако важној теми одлучује у скупштини. Они којима слободна воља грађана и њихова пресудна улога у доношењу свих важних одлука нису приоритет, не могу бити партнер ДФ-у. Када се на слободном референдуму ово питање скине са дневног реда, Црна Гора ће много релаксираније и са много више енергије моћи да се окрене другим важним темама.

Заборавили шта су обећали грађанима

Из угла ДФ-а, да ли је уговор са А2А довољан разлог да се изађе из владе изборног повјерења, или у њој треба остати док год постоји простор да се отклоње сумње у регуларност бирачког списка?

Они који су, супротно вољи својих бирача, ушли у такозвану владу изборног повјерења, одавно не знају зашто су тамо, а у међувремену су и заборавили шта су обећали грађанима кад су пристали да уђу у коалицију са Милом Ђукановићем. Када су увидјели грешку, односно када су схватили шта опозициона јавност мисли о њима, прешли су у фазу проналажења неког јаког разлога да изађу из Ђукановићеве владе, како би се макар минимално ,,извукли’’ пред огорченим грађанима. На том фону су и приче о А2А, напрасним боловањма полицијских службеника и слично, јер готово ништа нису урадили током ова три мјесеца. Упозоравали смо их да не треба ићи у владу Мила Ђукановића, и да ништа од онога што су обећали неће бити реализовано, јер нити имају ресурса, нити легитимитета, а да онај кога иду да “разоружају”, сада већ традиционално, усисава поједине лакоме политичаре у своје гравитационо поље. УРА је прва схватила да је направила катастрофалан потез, док неки истрајавају у свом боравку у Ђукановићевом кабинету, а са друге стране траже подршку опозиционих бирача и коалицију са опозиционим странкама. Ми очекујемо, а то би било елементарно коректно, да након свега, УРА и Демос упуте извињење ДФ-у и опозиционој јавности због тога што су подржали Мила Ђукановића, а нарочито због тога што су му пружили руку спаса када су били створени услови да јединственом акцијом опозиције он и његов режим буду срушени.

(Дан, 12.08.2016.)
Датум: 12.08.2016
Close
Close