ДФ: Наша је дужност да 16. октобра 
                оборимо режим Мила Ђукановића

ДФ: Наша је дужност да 16. октобра оборимо режим Мила Ђукановића

Демократски фронт представља најбољи оквир за обједињавање нових опозипионих организација, који немају добро изграђену инфраструктуру на терену, а желе да се бескомпромисно боре за промјену власти, казао је у интервјуу за „Дан“ шеф посланичког клуба Демократског фронта и функционер Нове српске демократије Милутин Ђукановић.

„Ми смо, дакле, отворени за партнерство, а неке политичке организације су ту могућност већ искористиле и приступиле ДФ-у. Наша је дужност да 16. октобра оборимо режим Мила Ђукановића и донесемо Црној Гори и њеним грађанима бољи животни стандард, нова радна мјеста и слободу“, поручио је Ђукановић.

● Вјерујете ли да су створени услови за фер изборе у октобру, посебно у вези са квалитетом и ажурношћу бирачког списка, имајући у виду да су одређене мјере за отклањање незаконитости већ предузете?

– Не видим да је нешто посебно важно предузето како би се у потпуности ријешио овај велики проблем. Они који су олако обећали да ће се заузимањем неколико позиција у влади Мила Ђукановића обрачунати са злоупотребама, преузели су велику одговорност за све оно што је било неопходно урадити. Постојала је једноставна процедура контроле која је кориштена у сређивању бирачког списка у Македонији, а која је упоређивањем различитих база података издвојила огроман број сумњиво уписаних бирача чији се идентитет и присутност на адресама на којима су пријављени накнадно утврђивао.

Протекла су три мјесеца и скоро ништа није урађено, а ако се настави овим темпом требало би једно десет година да се тај проблем ваљано ријеши. Међутим, Црна Гора нема времена да чека још један дан да се промијени ова лоша власт, тако да је највећи дио посла на онима који ово жалосно стање у којем се налази ова земља могу да промијене. Демократски фронт је напорно радио претходних мјесеци, прецизно процјењујући мали учинак који ће уласком у владу остварити бивши опозиционари. Знали смо да неки од њих не могу да ураде оно што су обећали, други то не знају да раде, а трећи то чак и не желе. Такозвана влада изборног повјерења је пројекат америчке амбасадорке и њихове локалне сарадничке мреже чији је стварни циљ убрзавање НАТО интеграција и продужетак власти Мила Ђукановића, а не фер избори.

 Сматрате ли да опозиција може сарађивати у кампањи, у свјетлу бројних међусобних оптужби опозиционих странака? Да ли је ДФ спреман искључиво за самосталан наступ, или сте отворени за разговоре о неком ширем опозиционом блоку?

– ДФ је убједљиво најјача опозициона снага и ми смо отворени за сарадњу са свим антирежимским организацијама. Мислим да је вријеме да се све оне опозиционе политичке организације које не могу обезбиједити посматраче на сваком бирачком мјесту удруже до нивоа да тај елементарни изборни услов задовоље. У супротном, свако појављивање на изборима представљаће само беспотребно расипање опозиционих гласова, од чега ће једину корист имати ДПС. Демократски фронт представља најбољи оквир за обједињавање нових опозиционих организација, који немају добро изграђену инфраструктуру на терену, а желе да се бескомпромисно боре за промјену власти. Ми смо, дакле, отворени за партнерство а неке политичке организације су ту могућност већ искористиле и приступиле ДФ-у.

Наша је дужност да 16. октобра оборимо режим Мила Ђукановића и донесемо Црној Гори и њеним грађанима бољи животни стандард, нова радна мјеста и слободу. Запослићемо незапослене, подићи уништену економију, обрачунати се са криминалом и корупцијом, зауставити дискриминацију и омогућити да ова земља ради. На остварењу ових циљева на терену већ раде на хиљаде наших активиста. Они су распоређени на сваком бирачком мјесту и волио бих да они које ће контактирати наредних дана пажљиво саслушају наше поруке.

● Да ли је Влада изборног повјерења успјела да поправи амбијент за спровођење избора? У том смислу, како ви видите одлуку Грађанског покрета УРА да напусти Владу?

– Да је бивша опозиција послушала ДФ и одустала од споразума са Милом Ђукановићеми коалиције са ДПС-ом,
могло се урадити много више. Њихови гласачи су тражили да сарађују са ДФ-ом, а њима је од стране амбасада сервиран ДПС. Зато су биланси овако поражавајући за бившу опозицију. Човјек који је покрао све изборе, уз помоћ међународних представника, навукао је на танак лед дио опозиције која није урадила готово ништа од оног што је обећала. Сада само слушамо различите изговоре за излазак из Владе, а још нико није упутио никакво извињење опозиционим гласачима. Било би часно да некадашња опозиција, УРА и Демос, упути јавно извињење ДФ-у и грађанима Црне Горе због подршке коју су пружили ДПС-у.

Расписаћемо референдум о НАТО-у

Евидентна је све агресивнија кампања за улазак Црне Горе у НАТО. Ако владајућа већина буде инсистирала да одлука буде донијета у парламенту, а не на референдуму, какав ће бити вас одговор?

– ДФ ће побиједити на изборима 16. октобра и расписати референдум на којем ће грађани слободно саопштити шта мисле о НАТО-у. Свако релевантно истраживање показује да је око двије трећине граћана против учлањења ЦГ у НАТО, и нико се неће играти са тим да се одлука о тако важном питању доноси у парламенту. Поновићу, побједа ДФ-а значи и расписивање референдума о овом питању, као и неке другачије моменте у спољној политици Црне Горе, прије свега укидање санкција Русији.

Није наодмет подсјетити да Црна Гора неће добити нова радна мјеста, ни новац, ни нове инвестиције, а једино што може да нас задеси да умјесто туриста нашу земљу почну посјећивати исламски терористи који имају нерашчишћене рачуне са НАТО пактом.

(Дан, 08.08.2016. године)Датум: 08.08.2016
Close
Close