Мандић: Некадашња опозиција да упути извињење
                             ДФ-у и опозиционим гласачима

Мандић: Некадашња опозиција да упути извињење ДФ-у и опозиционим гласачима

Андрија Мандић, члан Предсједништва Демократског фронта и лидер Нове српске демократије, казао је у интервјуу за Побједу да државни уговор са италијанском компанијом А2А није прави разлог изласка ГП УРА из тзв. владе изборног повјерења, а да је заправо ријеч о ранијој погрешној политичкој одлуци овог покрета.

Да ли вас је изненадила јучерашња најава ГП УРА о напуштању Владе изборног повјерења?

- Не. У тешком времену за режим, након протеста ДФ, ове странке су пружиле руку спаса Милу Ђукановићу, а уласком у његову Владу спријечиле обарање режима. Локална агентура НАТО амбасада која је након октобарских догађаја вршила снажан притисак на Демос и УРУ да уђу у власт данас је у јавним наступима најгрлатија за напуштање Владе. У крајњем, тројка до сада није водила аутономну политику, у њихово име је у више случајева одлучивала, посредно или непосредно, америчка амбасадорка, медијски тајкуни, НВО активисти, а ДФ би волио да се то промијени и да водећи политичари ових странака почну сами да доноси одлуке.

Који су, по Вама, мотиви најаве напуштања Владе од стране Ракчевића и да ли очекујете сличан сценарио и од осталих странака у тројци?

- Мислим да би мотиве требало анализирати након такве одлуке. Колико видим, УРА је одлучила да напусти Владу, а шта ће урадити друге двије странке ускоро ћемо сазнати. На почетку ове необичне приче УРА је прва саопштила да ће у Владу јер само тако може да се спријече изборне крађе. Било би коректно да сада кажу да су погријешили и да се проблем изборних крађа не решава на овај начин. Било би часно да њихови лидери упуте и јавно извињење ДФ-у због подршке коју су пружили ДПС-у, а не нашем политичком савезу који је упорним протестима скоро оборио Ђукановићев режим. Такав политички гест вредновали би као важан доказ да је ранији погрешан избор био резултат лоше процјене и недобронамјерних савјета са стране којима је руководство УРЕ тада вјеровало, а не намјера да се одбрани премијерски положај Мила Ђукановића и нанесе штета ДФ и опозицији.

Да ли је уговор са А2А стварни разлог за напуштање Владе?

- Не. Бивша опозиција је ушла у Владу да спријечи злоупотребу државних ресурса и разори механизме на којима почива системска крађа избора од стране ДПС-а. Дакле, они су нас обавијестили да тамо не иду због А2А или неког другог међународног уговора којег закључује Влада. Шта мисле о том и сличним уговорима могли су да покажу гласањем на Влади и у Скупштини. Данашња одлука УРЕ да напусте власт због овог потеза Владе је само изговор за ранију погрешну политичку одлуку и непотребно политичко лутање. Понављам, љековито би било за све а посебно за колеге из некадашње опозиције ако би упутили извињење опозиционим гласачима. Ми то чекамо и веома би нас обрадовао тај одговорни и храбри политички став представника Демоса и УРЕ.

Да ли потенцијални сценарио напуштања Владе од стране све три странке, као и најава бојкота, може довести до захтјева за пролонгирање избора или потенцијалног бојкота?

- Морамо имати у виду једну опасну чињеницу која је данас лако видљива- такозвана влада изборног повјерења је пројекат америчке амбасаде чији је крајњи циљ да се убрзају НАТО интеграције и заштити позиција премијера Мила Ђукановића. Црна Гора не може ни један дан да чека на смјену ове Владе а грађани ће у октобру добити нову власт која ће у кратком временском периоду ријешити велики број нагомиланих проблема. Црна Гора је несигурна земља у којој људи страхују за властиту безбједност. Води се отворени рат између супротстављених владајућих политичко-криминалних кланова, остале криминалне банде су углавном у функцији ових првих разрачуна. Несигурност и страх су се уселили у школска дворишта, болнице, јавне установе а чак је недавно и у старачком дому у Бијелом Пољу један старац једва извукао живу главу. Несигурност и страх су се уселили у све поре друштва.

Чланство у НАТО неће повећати ни једну плату, неће отворити ни једно ново радно мјесто и највећа је заблуда да ће нам донијети већу сигурност. Државе чланице овог војног савеза су постале главна мета терористичких организација а свака активирана бомба или убиство у Њемачкој и Француској директно урушава економију тих земаља. Шта би сјутра значили за наш туризам терористички напади на Црну Гору, чланицу НАТО-а, боље да не замишљамо. Због важности овог избора и несагледивих последица по будућност ове земље, једино исправно решење је да одлуку о чланству донесу грађани Црне Горе.

Очито је да се интезивно припремате за изборе. Када би требало да буде готова посланичка листа?

- Сви у ЦГ су свједоци да ДФ све ради организовано, плански и конкретно, а сваки потез је јасан, добро видљив и разумљив грађанима Црне Горе. Ми смо моћан политички савез који је на слози, разумијевању и коректности странака чланица изградио поштен ортачки однос међу различитим политичким субјектима. Када смо основали ДФ успоставили смо јасне пропорције на основу којих смо састављали посланичку листу ДФ. Надлежни страначки органи конституената ће до законом предвиђеног рока донијети све неопходне одлуке везано за изборе и посланичке листе.

Да ли постоји шанса да ДФ изађе на изборе у некој широј коалицији или је вјероватнији самостални наступ?

- ДФ је отворен за све антирежимске организације И појединце који желе да се Црна Гора промијени. Веома смо заинтересовани да са таквима радимо заједно и увјеримо их да је боље да буду органски дио великог и моћног Дф-а него да расипају енергију са скромним организацијама које не могу да задовоље елементарне услове квалитетног изборног наступа. Демократски фронт је најподеснија опозициона политичка снага којом се може смијенити тоталитарна власт. Хиљаде наших чланова ће у изборној кампањи преплавити све тргове овдашњих градова, напунити спортске сале и друга мјеста јавног окупљања шаљући јасну поруку да је ДПС партија прошлости.

Ми једини у опозицији можемо обезбиједити потребан број чланове бирачких одбора на сваком бирачком мјесту у Црној Гори и формирати више од хиљаду мини изборних штабова који ће контролисати изборни процес. ДФ је у неколико последњих мјесеци највише енергије уложио на унапређење инфраструктуре и снажење наше организације на терену. Последња година, у којој нас нијесу могли сломити удари споља и изнутра, је од ДФ направила моћну политичку легуру састављену од најчвршћих материјала која ће у октобру до ногу потући овај трули и паду склони режим.

РАСПИСАЋЕМО РЕФЕРЕНДУМ О НАТО-у И УКИНУТИ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ


У случају да Фронт дође на власт након 16. октобра, да ли би то значило и радикално мијењање спољнополитичких приоритета Црне Горе?

- Долазак Демократског фронта на власт представљаће економски и морални препород Црне Горе. Наша је намјера да градимо а не да рушимо, да миримо а не да свађамо, да запошљавамо а не да отпуштамо. Могућности Црне Горе су велике и она има огромну шансу да од октобра крене пуном брзином напријед. Чишћење породичних биланса кроз једнократно опраштање дугова за струју, воду и комуналије, које ће реализовати влада ДФ, представља потребно исправљање неправди према тзв. губитницима транзиције које је створила Ђукановићева власт. Бесплатна легализација дивље градње, односно објеката за становање најугроженије структуре становништва, значајно ће унапредити квалитет живота и кредитни потенцијал тог слоја нашег друштва.

Формирањем државних предузећа која би била спрегнута у снажан електрометалуршки комплекс и враћањем рудника у државно власништво стекли би се неопходни услови за отварање огромног броја висококвалитетних радних мјеста за млађу генерацију наших грађана. Велики број производних и услужних предузећа у приватној својини би се наслонио на ова велика државна предузећа како би се обезбиједила финализација алуминијумских и жељезних производа.
Пољопривреда и сточарство не би биле само наше шансе него би се на том пољу створио један потпуно нови, снажни и динамични слој који би држава подржала са веома великим финасијским средствима. Црна Гора никад више не би била марионетска држава јер ће се све важне одлуке доносити овдје, а не као досад негдје вани.

Спољна политика би пратила ту нашу потребу да имамо власт која је искључиво окренута интересима грађана. Санкције Русији одмах би биле укинуте, јер ми имамо готов план како да привучемо више милијарди евра инвестиција из те земље и значајно повећамо број туриста који ће током читаве године боравити у Црној Гори. Расписаћемо референдум о уласку у НАТО и преиспитати низ проблематичних одлука Ђукановићеве владе које се косе са историјском вертикалом Црне Горе.

Извор: Побједа, 05.08.2016.Датум: 05.08.2016
Close
Close