ДФ предао Одбору пријаву 
           против Мустафића, Станишића и Јелића

ДФ предао Одбору пријаву против Мустафића, Станишића и Јелића

Демократски фронт (ДФ) предао је данас Одбору за људска права и слободе пријаву против потпредсједника Скупштине, Суља Мустафића, и посланика Обрада Станишића и Зорана Јелића због, како су саопштили, кршења одредби Етичког кодекса приликом инцидента у парламенту 4. јула.

„Пријаву је у име ДФ-а потписао предсједник Клуба посланика, Милутин Ђукановић, а адресирана је на замјеницу предсједника одбора, Љиљану Ђурашковић, која је сходно одедбама Етичког кодекса посланика надлежна за сазивање и предсједавање сједницом“, саопштено је из ДФ-а.

ДФ је затражио да се на сједници Одбора за људска права и слободе, коју је сазвао предсједник парламента Дарко Пајовић, у дневни ред уврсте и пријаве које је Фронт поднио против Мустафића, Станишића и Јелића.

Мустафић је, како се наводи у пријави, без потребе одредио паузу сједнице Скупштине, након чега се повишеним и непримјереним тоном, без икаквог разлога, обратио посланицима ДФ-а са нетачним тврдњама да су му на протестима упућивали ријечи „Суљо, Турчине".

“Тиме је створио потенцијалне претпоставке да се подстакну међунационалне и међувјерске тензије. Беспотребним одређивањем паузе, Мустафић је отворио простор за вербалне сукобе који су проузроковани провоцирањем посланика ДФ-а од посланика Демократске партије социјалиста Обрада Станишића“.

Пријава против Станишића поднијета је зато што се, како је наведено, више пута на непримјерен начин обраћао посланицима ДФ-а, добацио и ометао излагање посланика, да би након одређивања паузе од Мустафића, започео вербални конфликт са посланицима ДФ-а уз позиве а физички обрачун, чиме је изазвао инцидент у пленарној сали.

„Због провокација и нетачних навода које је изнио Станишић, озбиљно је угрозио дигнитет посланика и Скупштине, јер је посебно опасно установити правило да изречене неистине у парламенту могу проћи несанкционисано“.

Пријава против Јелића поднијета је јер је, како се наводи, неовлашћено снимао догађаје у пленарној сали Скупштине мобилним телефоном и јавности селективно доставио снимке, чиме је, додаје се, покушао и да тај догађај у јавности прикаже на тенденциозан начин који је усмјерен ка дискредитацији посланика ДФ-а.

(Вијести, 25.07.2016.)Датум: 25.07.2016
Close
Close