Мандић: ДФ ће ослобођење ЦГ 
                         довести до краја

Мандић: ДФ ће ослобођење ЦГ довести до краја

Демократски фронт је моћна политичка организација која ће да побиједи ДПС, и опозициону доследност не жели да упрља непринципијелним предизборним савезима са структурама које су се тешко искомпромитовале сарадњом са криминализованим и корумпираним режимом. То је у интервјуу за "Дан" саопштио лидер Нове српске демократије и члан Предсједништва ДФ-а Андрија Мандић. Како је навео, ДФ ће довести до краја процес ослобођења Црне Горе. Истиче да ДФ нема никаквих контаката са Демосом, СДП-ом и Грађанским покретом УРА.

• Да ли ће ДФ изаћи сам на октобарске парламентарне изборе, или је могуће формирање неког ширег савеза?

- Наравно да би ДФ желио да окупи и обједини све антирежимске странке на једној изборној листи, али непријатна искуства са некадашњим опозиционим политичарима, који су промијенили страну и недавно постали дио режима Мила Ђукановића, велика су препрека за реализацију таквог плана. Умјесто да заједно са ДФ-ом и народом оборе криминализовани и корумпирани режим, подржали су ДПС, са којим су закључили споразум о признавању резултата избора. Они су, након што су полиција и ангажоване криминалне групе брутално разбиле протесте, пружили руку спаса посрнулом режиму и опозиционе редове замијенили веома сумњивим и проблематичним упаском у владу Мила Ђукановића. Иницијатор споразума и главни преговарач у процесу приступања бивших опозиционара режиму Ранко Кривокапић уопште не крије да је главни разлог за тај потез била намјера да се стабилизује Ђукановићева власт и избјегне тзв. македонски сценарио. ДФ је моћна политичка организација која ће да побиједи ДПС, и опозициону доследност не жели да упрља непринципијелним предизборним савезима са оним структурама које су се тешко искомпромитовале сарадњом са криминализованим и корумпираним режимом.

• Шта може да се уради уколико услови за октобарске парламентарне изборе не буду фер?

- Ако услови не буду фер, онда и резултати тако организованих избора нису регуларни, што значи да су за ДФ неприхватљиви. Прије нешто више од годину дана позвали смо народ да се директно укључи у политички живот како бисмо оборили диктаторску власт и да није било издаје у опозиционим редовима, тај би посао био давно завршен. Ми имамо конкретан план за смјену однарођене власти који народ подржава и прати, и зато смо сигурни да ћемо процес ослобађања Црне Горе довести до краја како бисмо могли да се посветимо рјешавању најважнијих животних проблема који оптерећују грађане. Наша намјера да зауставимо дискриминацију, обрачунамо се са организованим криминалом и корупцијом и покренемо економију која ће у кратком року запослити све младе људе који траже посао јесте политика која нема алтернативе.

• Казали сте прије два мјесеца да Влада изборног повјерења неће моћи да осигура услове за фер изборе. Да ли се у међувремену нешто десило да бисте закључили да та влада ипак може обезбиједити услове за демократске изборе?

- Да, десила се веома важна ствар послије два мјесеца рада ове владе очигледно је да од чувене контроле по дубини и ширини нема ништа. Резултати су јадни, а једину корист од те акције имао је Мило Ђукановић, медијски тајкуни и НАТО промотери. Да се у наш политички живот, у времену протеста ДФ-а, нису укључиле амбасаде НАТО држава и њихова локална агентура из Црне Горе, Ђукановић и његова странка представљали би само ружну политичку прошлост.

• Имате ли контаката са представницима три странке из опозиције које су ушле у Владу изборног повјерења?

- ДФ нема никакве контакте са режимом који нас је тровао, хапсио и понижавао. Они који су напустили опозицију и ушли у власт Мила Ђукановића постали су дио режима и такав однос имамо према њиховој политици. Сарађујући са њима ми бисмо посредно сарађивали са Милом Ђукановићем, а то не желимо. А шта мислимо о њиховом првом министру, могли су да чују од нас у Скупштини Црне Горе.

• Вјерујете ли да постоје озбиљни сукоби у ДПС-у и да се та странка може распасти у догледно вријеме?

- Вјерујем да нови сукоби у тој странци могу у потпуности да дезинтегришу ДПС. Да није било руке спаса коју је Милу Ђукановићу пружила некадашња опозиција, до сада би се распао ДПС. Мило Ђукановић је недавно издао своје најближе сараднике Маровића, Рађеновића, Павићевића, Радојичића, и жртвујући њих покушава да заштити себе и оне који су му ближи и дражи у руководству ДПС-а. Питање тренутка и избора јесте ко ће бити следећи, можда Мугоша, Лукшић, Ђуришић... У руководству ДПС-а нема невиних када је у питању пљачкање државне имовине. Оно што је за већину незгодно јесте то што су све те криминалне радње документоване, а онај који је главни криминалац процјењује да су сви око њега мишеви са чијим судбинама он може да располаже према властитом нахођењу. Веома сам изненађен кукавичлуком појединих осрамоћених функционера ДПС-а који знају да они који им намећу статус криминалца то много више заслужују од њих.

Режим према грађанима осион, а пред НАТО-ом понизан

 • Како оцјењујете спољну политику Црне Горе, имајући у виду константно затезање односа са Москвом, с једне, а приближавање НАТО-у с друге стране?

- За разлику од осионости, бахатости и насиља у вођењу унутрашње политике, режим у спољној политици показује другачије лице. На важним међународним адресама већ се збијају шале са понизношћу и срамотним понашањем првих људи режима у комуникацији с представницима водећих држава НАТО-а. То застиђе које се покушава представити као некаква осмишљена спољна политика у рукама је премијера, који врши и дужност министра спољних послова. Демократски фронт ће након преузимања власти водити политику базирану на достојном представљању интереса грађана Црне Горе. Ослонци такве политике биће оне адресе које су провјерени и доказани историјски пријатељи Црне Горе. Укинућемо срамотне санкције Русији, изградити најбоље могуће односе са сусједима, привући капитал са важних дестинација, покренути здраве економске процесе и за 600.000 грађана Црне Горе обезбиједити стандард који ће надмашити све друге у региону.

ДФ нема никаве обавезе и дугове према било коме, немамо криминалну прошлост да би нас било ко уцјењивао као што НАТО уцјењује Мила Ђукановића и друге руководиоце ДПС-а. А оно што је најважније, знамо откуда да привучемо на десетине милијарди еура којима ћемо остварити економски препород Црне Горе.

(Дан, 25.07.2016.)
Датум: 25.07.2016
Close
Close