„Ми бирамо мир“ у НК: Убједљива већина
             против чланства ЦГ у НАТО-у

„Ми бирамо мир“ у НК: Убједљива већина против чланства ЦГ у НАТО-у


Још једна трибина Клуба младих Нове српске демократије под слоганом „Ми бирамо мир“ одржана је синоћ, овај пут, у Никшићу.

Модератор трибина, Слободан Радовић, је у уводној ријечи казао да је данас , али и данима и годинама уназад, велики број људи који снагом необоривих аргумената успијевају да разобличе фантазмагоричне режимске пројекције о наводним економским бенефитима које доноси евентуално чланство у НАТО, о политичкој стабилности и толико потенцираној безбједности.

„Ко не може или не жели да прихвати чињеницу да организација која производи ратна жаришта, која економски исцрпљује толико држава и која у своје окриље прихвата оне чији је демократски капацитет далеко од теоријски пројектованог нивоа људских права и слобода, никако не може да буде адекватан и равноправан саговорник. Истина је увијек успијевала да оголи сваку лаж до кости“, рекао је Радовић.

По ријечима Андрије Мандића, предсједника НСД, амбасаде водећих НАТО држава, које се мијешају у унутрашње ствари Црне Горе, воде кампању како да преобликују и преваспитају убједљиву већину која је против чланства Црне Горе у НАТО савезу.

„Наш посао је веома једноставан , да се та убједљива воља грађана против уласка ЦГ у НАТО преточи у политички исказ, односно да на једном великом испитивању јавног мњења, тј. на референдуму, констатује та двотрећинска већина да Црна Гора не жели да уђе у војни савез који је недавно бомбардовао и убијао наше грађане, који је разорио нашу државу и урадио све што је било у његовој моћи да буде на другој страни од оне стране гдје се налазио српски национални интерес“, рекао је Мандић.

Он је истакао да не треба имати дилему да они који планирају да заузму територију ЦГ кроз причу о прикључењу НАТО савезу, имају и трунке двоумљења да на простору данашње Црне Горе успоставе војне базе.

„Такве базе сигурно да су им обећане од стране оних који данас управљају Црном Гором и да ти имају подршку међународне заједнице од којих је најважнији премијер Црне Горе. Ти су им то обећали из простог разлога јер је у питању њихова безбједност, слобода, а гријехове које имају и које су документовале безбједносне структуре НАТО-а су тако велике да би могли остатак живота провести у неком западном НАТО затвору, па је много једноставније продати своју земљу и уступити територију за неку војну базу“, казао је лидер НСД.

Такође, покушава се, по његовим ријечима, на „брзину спетљати једна срамотна ствар“, умјесто да се организује референдум на коме би се народ изјаснио шта мисли о приступању НАТО савезу. Али да би се организовао поштен референдум потребно је, како је казао Мандић, да у његовој припреми буду укључени и они који су за и против поменутог савеза, да се на јавном сервису организују озбиљне дебате, као и да се спроведе читав низ анализа, попут здравствене која би показала зашто је на онколошком одјељењу у Подгорици све више пацијената и да ли то има везе са бомбардовањем Југославије.

„Британци, који су осмислили демократију и токове цивилизације су иступили из Европске уније јер су жељели да сами одлучују о својој судбини. Они никада не би размишљали да ли да приступе савезу који их је бомбардовао. То је незамисливо. Онај ко држи до себе, ако смо васпитани у складу са традиционалним моралом који је важио у Црној Гори, требао би да одбије такву понуду сваки грађанин Црне Горе, а не да размишљамо да ли је модерно или је ретроградно, ако сте против тога да Црна Гора уђе у савез који вас је убијао прије петнаестак година“, поручио је предсједник Нове.

Марко Ковачевић, потпредсједник никшићког ОО НСД, казао је да су САД потпуно обесмислиле командну структуру НАТО савеза јер нико нема реалну снагу да се супротстави тој земљи у оквирима Алијансе.

Ковачевић је истакао као важно питање складиштење атомског наоружања те да атомско оружје се складишти у 13 ваздухопловних база у седам европских НАТО држава.

„Отфрид Насауер, својевремено руководилац Информативног центра за трансатлантску безбједност у Берлину потврдио је да су капацитети ових база предвиђени за 360 атомских бомби типа Б61 (десет пута јачих од оних које су бачене на Хирошиму) а у још 4 резервне базе може да се смјести и додатних 66 атомских бомби као и да ће те базе бити оперативне до 2018. године. Након тога ће морати да се дислоцирају. 2018-та се ближи и препоставка је да ће складишта атомског наоружања бити дислоцирана на територије нових чланица Алијансе а знамо да се планира да Црна Гора до 2018. године већ буде пуноправни члан Алијансе тако да постоји реална опасност да неке од база буду смјештене и на нашој територији“, рекао је Ковачевић.

Наводећи примјере земаља које су одбиле улазак у НАТО савез, Ковачевић је истакао да је један од разлога био и национални понос и принцип да се не уђе у Алијансу са онима чије су колоније били. Јефтиније и безбједније је, казао је Ковачевић, учити се на туђим него на својим грешкама.

У складу са наводима Спасоја Томића, члана никшићког Извршног одбора ОО НСД, НАТО је војна алијанса крупног капитала усмјерена да оправда интересе САД-а и то војним операцијама. То се, како је казао, потврдило и 1999.године када су бомбардовали Југославију а све због изградње војне базе, рудних ресурса Косова и Метохије и контроле Балкана.

„Тамо гдје НАТО пакт дође, он доноси само крв, разарања и цивилне жртве. Приликом једне НАТО трибине која је одржана овдје у Никшићу, отишао сам да присуствујем и видим шта они имају да кажу ново осим онога што су већ рекли. Ту је био један пуковник словеначке војске. Он каже следеће: Наш је задатак да од обичног војника створимо машину за убијање! Е, па ја не желим да мој рођак, пријатељ, брат, нико мој буде машина за убијање и да убија иједног цивила било гдје у свијету“, казао је Томић.

Драгана Мијушковић, философкиња и блогерка, се обратила у име многих мајки и жена Црне Горе, које не желе несигурну будућност својој дјеци.

„Потписивање протокола о приступању Алијанси није утемељен на демократским основама, јер његово утемељење није у вољи грађана Црне Горе. Ово црногорски званичници називају новим поглављем безбједности, ја бих прије рекла да се овако отвара поглавље несигурне будућности под пријетњом да ћемо бити мета терористичких напада баш као што су европски градови били протеклих мјесеци. Ту смо видјели да је сама Алијанса пала на испиту безбједности и то на својој властитој територији. Па зашто мислимо да би са нама било другачије“, навела је Мијушковић.

Она је истакла да би много паметније било да оних 2% новца из Буџета који ће се издвајати за финансирање НАТО савеза утроши на изградњу вртића, игралишта и социјалне пензије жена, породиљско, као и материјална примања која из мјесеца у мјесец касне због мањка новца у државној каси.

(ИН4С, 26.06.2016.)Датум: 26.06.2016
Close
Close