Радуновић: Европа више неће бити иста

Радуновић: Европа више неће бити иста

Након изласка Велике Британије сигурно је да Европска унија (ЕУ) више неће бити иста, оцијенио је предсједник Одбора за европске интеграције, Славен Радуновић, наводећи да је рано за прогнозе како Брегзит може утицати на црногорски пут ка Бриселу.

Радуновић је за Портал РТЦГ казао да Брегзит представља централни политички догађај у Европи у овој деценији.

Брегзит ће, како додаје, детерминисати многа кретања.

"Почиње болни, двогодишњи период, излазка Британије из ЕУ и након овога Унија дефинитивно више неће бити иста. На нама је да се надамо да ће ЕУ да се промијени на боље и да ће, макар из угла Црне Горе, замијенити лицемјерно лице гдје се с једне стране пропагирају стандарди и тражи владавина права,  а с друге на неки споредан начин пружа подршка посљедњем диктатору у Европи", тврди Радуновић.

Говорећи о анкетама које су на уочи референдума и на дан његовог одржавања давале предност останку Британије у ЕУ, Радуновић је казао да су истраживања јавног мњења постала једно од најважнијих оружја у рукама креатора политика , како на великој, тако и на овој нашој малој сцени.

"Видјели смо да је у посљедња три дана била поплава анкета које су говориле да ће Британија сигурно остати у ЕУ. Једна од најчувенијих агенција за истраживање јавног мњења  - ИПСОС је омашила у прогнози за скоро пет милиона гласова . То би требало да буде и наук и нама у Црној Гори, јер морамо више да се бавимо реалном политиком него пројекцијама других", појашњава Радуновић.

Он сматра да је рано прогнозирати како ће Брегзит да утиче на питање уласка Црне Горе у ЕУ.

"Ако би неко данас нешто дубље прогнозирао и коментарисао на ту тему, био би неозбиљан", навео је Радуновић.

Према његовим ријечима, даљи пут ЕУ може ићи у два правца.

"Унија може ићи у што хитније проширење да би показала како може да опстане и да је и даље магнет за друге државе. С друге стране, због неких држава које имају сличан однос према ЕУ као што је имала Велика Британија, могло би да се деси пооштравање критеријума за чланство и да то буде знак да ће Унија да се 'затвара у себе'. Остаје да сачекамо изјаве највећих званичника ЕУ и најјачих држава чланица, па ћемо онда моћи и ми из Црне Горе да претпостављамо о будућности преговора и о томе да ли ће наша држава прије или касније бити чланица", додао је Радуновић.

У Демократском фронту сматрају да би посланици требало да расправљају о питању Брегзита и даљем процесу европских интеграција.

"Влади су, нажалост, умјесто европских приоритет НАТО интеграције. Било би логично да након Брегзита, Влада саопшти виђење тог догађаја и даљег пута Црне Горе у ЕУ. Влада би морала, након консултација за представницима ЕУ, изаћи пред посланике са својим очекивањима када је ријеч о овим интеграцијама", закључио је Радуновић.   

(Портал РТЦГ, 24.06.2016.)Датум: 24.06.2016
Close
Close