Реконструкција Владе одбрана Милове позиције

Реконструкција Владе одбрана Милове позиције

- Шта је разлог што су чланице НАТО пожуриле да ратификују Протокол о приступању Црне Горе, да ли се то може везати са предстојећим изборима у САД, имајући у виду да Доналд Трамп има значајно другачије ставове о НАТО-у него актуелна администрација?

Не треба баш толики значај придавати Црној Гори и мислити како је администрацији САД важније питање чланства у НАТО-у неке државице него ко ће управљати Америком у наредне 4 године. У наше мале приче не треба укључивати тако велике рачунице. Мислим да је ствар много једноставнија и претпостављам да безбједносне структуре НАТО-а констатују да њихова локална агентура, која се налази у врху црногорског режима, НВО и медијским структурама, треба да до краја године заврши посао за који су обучавани, плаћани и подржавани дужи временски период. Не дешава се ништа што већ нисмо видјели у нашој прошлости. И раније су наши некадашњи непријатељи изнајмљивали оне слабије људе са ових простора да раде за њихове интересе, а против својих рођака, комшија и сународника. Наша историја је препуна таквих случајева служења странцима. 

- Ако политичка већина одлучи да не буде референдума о НАТО-у, већ да одлука буде донијета у парламенту, какав ће бити Ваш одговор?

У току је акција којом се на преваран начин, супротно већинском расположењу народа, Црна Гора гура у НАТО и није никаква тајна да налогодавци ове операције желе да одлуком Скупштине ову земљу предају НАТО-у. Зато је недавно и дио опозиције, од стране америчке амбасаде, подведен режиму како би се спасила и заштитила кључна фигура ове срамотне акције - предсједник Владе Мило Ђукановић. Та бивша опозиција у потпуности спроводи НАТО политику Владе Мила Ђукановића, а не оно што су навели као разлог због кога су пристали да постану дио криминалног режима. Због тога су водеће амбасаде НАТО држава и биле против демонстрација ДФ-а, а својевремено су због рачуна за струју снажно подржале обарање немоћне владе Игора Лукшића и тако поново на власт вратили Мила Ђукановића. Већина грађана се противи чланству Црне Горе у НАТО и спремна је да институционалним и ванинституционалним методима политичке борбе брани властита права. Таква одлука Парламента би Црну Гору довела у опасан положај и из њега би било немогуће изаћи другачије него на један начин који је и сам опасан.

-  Демократски фронт нема нимало повјерења да ће Влада изборног повјерења учинити изборни процес регуларним. Зашто?

Зато што је ова Влада резултат директног мијешања амбасада у унутрашње стваре Црне Горе како би се одбранила оборена Ђукановићева Влада и наставиле НАТО интеграције, а не да би се омогућило одржавање поштених и правичних избора. У Македонији се од стране међународног фактора забрањује премијеру осумњиченом за изборну крађу да води Владу у вријеме изборног процеса, а у Црној Гори се директном налогодавцу и организатору изборне крађе подводи посустала опозиција како би он у вријеме избора и даље био премијер.  То не би могло да се уради и поред жеље међународног фактора да одбрани свог повјерљивог човјека да у опозицији претходно није створен Тим Б којим се управља из амбасаде САД. Невидљива рука је успјела да споји толико различитости, да их сједне за исти сто и у коначном присили на закључење лошег споразума тако што је већину њих смјестила у Ђукановићеву владу. 

Када се анализира структура и оних других који су подржали реконструкцију Владе јасно се легитимишу и особе које су у име безбједносних структура НАТО-а управљале овом срамотном акцијом одбране положаја премијера Мила Ђукановића. У опозицији нема наивних које могу чак и мајстори спиновања убиједити да они који су запослени код Мила Ђукановића могу оборити властитог послодавца. Региструје се само једна друга појава - да они што су раније били запослени код њега радо се и без икаквог устручавања враћају у ту “фирму”. Ваљда би оно што су у међувремену изговорили описујући природу и карактер актуелног режима требало да их обавезује на мало достојанственије држање и поступке. Вјерујем да и они виде оно што никоме до сада није промакло - да је овај њихов чин одбрана Ђукановићеве Владе а не никаква демократизација изборног процеса.

- По Вашем суду, који је најбољи метод борбе против Ђукановићевог режима?

Политичка теорија и пракса свједоче да је ненасилни ванинституционални метод борбе најефикасније средство за смјену тоталитарних режима попут овога у Црној Гори. Демократски фронт је успјешно примијенио тај модел борбе, али се у нашем случају десило нешто што је до сада било незабиљежено на другим просторима. Када смо успјели да добијемо подршку огромног броја људи који су изашли на улице и тражили промјене, један дио колега из опозиције се, по налогу амбасада, ставио у отворену службу режиму. Ми нисмо рачунали на могућност да када баците режим на кољена у исто вријеме добијете мучки ударац с леђа од оних који би требали да су вам савезници. Таква врста издаје опозиције није регистрована на било ком другом простору гдје се примјењивао модел ненасилне борбе и ово ће представљати значајан црногорски допринос допуни и разради модела ненасилне борбе. Врло је просто - ми Ђукановића сматрамо диктатором, и он пуних 27 година на тај начин влада Црном Гором, сматрамо га и шефом и покровитељем организованог криминала, који стоји иза највећих корупција, пљачки и разних других најтежих кривичних дјела, али бивши опозиционари га тако не доживљавају већ су га прихватили за свог шефа у његовој влади. Зато су сад са једне стране Демократски фронт и народ који нас подржава, а са друге Мило Ђукановић са својом партијом и криминалном организацијом, и разни сателити. 

Грађане упознати са новом ситуацијом


- Главни одбор Нове српске демократије је закључио да треба наставити протесте. Када се могу очекивати нова протестна окупљања?

ГО је наложио руководству странке да обиђе Црну Гору како би се додатно оснажила и мобилисала нова енергија. Медијска подршка реконструкцији Владе Мила Ђукановића као и ширење лажне наде да ће та кохабитација и конструктивност обезбиједити слободне изборе, нанијели су велику штету ненасилној борби против режима. На терену ћемо обавијестити и упознати људе са новом ситуацијом јер они морају знати на кога могу да се ослоне и коме треба да вјерују. Важно је да знају да се ситуација промијенила и да неки за које су вјеровали да су опозиција, да нас подржавају и да су наши савезници то више нијесу него раде за Мила Ђукановића. Да се не би поново суочили са мучким ударцем с леђа од онога који би требао да нам буде савезник, прво на терену морамо раскринкати режимске пунктове који се лажно представљају као противници власти. Колико год та истина била непријатна и болна наша је дужност  и обавеза да је на сваком мјесту саопштимо. Не може се у исто вријеме бити у Влади Мила Ђукановића и бесомучно подржавати рад његових министара и изигравати опозицију и тако обмањивати опозициону јавност.

Интервју лидера НСД Андрије Мандића

(ДАН, 14.06.2016.)
Датум: 14.06.2016
Close
Close