Посланици опозиције колегама у Словенији: 
                Не гласајте за учлањење ЦГ у НАТО

Посланици опозиције колегама у Словенији: Не гласајте за учлањење ЦГ у НАТО

Опозициони посланици Скупштине Црне Горе упутили су писмо колегама из Парламента Републике Словеније поводом ратификације Споразума о приступању Црне Горе НАТО-у.

Посланици су позвали своје колеге из Словеније да на ванредној сједници Парламента Словеније која ће се одржати 8. јуна ове године не гласају за ратификацију Споразума о приступању Црне Горе НАТО.

“Евентуално учлањење Црне Горе у НАТО, без обезбијеђене већине на фер и слободном референдуму, довело би до ескалације дубоке политичке и институционалне кризе у којој се Црна Гора налази од 27. 09. 2015. године, када је најјачи опозициони савез – Демократски фронт, покренуо велике протесте против политичке корупције и крађе на изборима, с циљем да на првим поштеним изборима у Црној Гори, од пада комунизма, грађани добију владу која би била одраз воље бирача. Влада Мила Ђукановића, знајући да постоји интерес дијела међународне заједнице за учлањењем Црне Горе у НАТО, покушава да тим чином камуфлира недостатак владавине права у земљи”, наводи се у писму.

Опозициони посланици су истакли да је Црна Гора једина посткомунистичка држава у којој је још увијек на власти елита из периода комунизма и која никада није промијенила тоталитарну власт на изборима.

“Изборне крађе, куповина бирача, притисци, уцјене, злоупотребе безбједносних служби и државних ресурса су јавно објелодањене и постале су саставни дио извјештаја Европске комсије. Демократски фронт је мирним и ненасилним протестима успио да скрене пажњу домаће и међународне заједнице на тоталитарни карактер последњег комунистичког режима у Европи, који је противуставно и противзаконито примијенио бруталну силу и терор над мирним демонстрантима, посланицима црногорског парламента, а због чега нико још није кривично одговарао”, поручују посланици.

протестицг Посланици опозиције колегама у Словенији: Не гласајте за учлањење ЦГ у НАТО

У писму се наводи да се корумпирани и криминални режим у Црној Гори одржава бруталном крађом избора, а Влада чува већину у Парламенту уз помоћ тајне службе, која је “рецидив некадашње УДБ-е”, затим политичком корупцијом и куповином посланика.

“Разбијањем опозиционих странака систем одржава вјештачку већину, супротну изворној вољи бирача на изборима. Ниједна институција политичког система и државне власти нема легитимитет. Земља је у дубокој политичкој, институционалној и моралној кризи. Повјерење у изборни систем је на најнижем нивоу и земља се налази на ивици сукоба”, казује се писмом.

Посланици ДФ-а даље истичу да Демократски фронт цијени да се питање чланства Црне Горе у НАТО мора ријешити на фер и слободном референдуму у атмосфери, како су навели, минималног повјерења између супротстављених опција у вези легитимитета институција власти.

“Црна Гора у овом тренутку, у сусрет спорним изборима који ће се опет одржати у амбијенту неповјерења и спорног легитимитета, није спремна да одлучује о тако важном питању као што је чланство у НАТО, па Вас позивамо да не ратификујете Споразум и тако не продубљујете кризу у Црној Гори и подјеле које већ постоје, а које се не могу превазићи преварама и изборним крађама”, оцјењује се у писму.

Потписници писма, посланици Скупштине Црне Горе: потпредсједник Скупштине Црне Горе др Бранко Радуловић и посланици Андрија Мандић, Небојша Медојевић, Милан Кнежевић, др Љиљана Ђурашковић, др Бранка Бошњак, Предраг Булатовић, др Страхиња Булајић, Славен Радуновић, Коча Павловић, Владислав Бојовић, Емило Лабудовић, Вељко Васиљевић, Милутин Ђукановић, Јанко Вучинић, др Будимир Алексић, Обрад Гојковић, др Новица Станић и Младен Бојанић.

Писмо је упућено појединачно сваком посланику Парламента Словеније.

Извор: ИН4С, 07.06.2016. годинеДатум: 07.06.2016
Close
Close