ОО Пљевља: Ровчанин: Градоначелник још није поднио извјештај о раду

 -Актуелни предсједник општине Пљевља није поднио до сада ни један извјештај о свом раду иако је ступио на дужност у септембру 2014. године. Услов за покретање парламентарне процедуре разрјешења испунићемо наредних дана пошто предлог упутим опозиционим колегама од којих очекујем пуну подршку, након чега ће иницијатива ићи према Скупштини, рекао је одборник ДФ-а у пљеваљском парламенту, Никола Ровчанин. 

Како каже, у складу са чланом 57 Закона о локалној самоуправи и Статутом општине Пљевља, прописана је обавеза предсједника општине да најмање једанпут годишње поднесе извјештај о свом раду и раду органа локалне управе и служби. Ако предсједник општине не поднесе извјештај, у складу са чланом 60а Закона о локалној самоуправи стичу се услови за његово разрјешење које покреће 1/3 одборника у СО Пљевља. 
 
„У питању је један од бројних примјера непоштовања обавеза из дјелокруга послова предсједника прописаних законом и Статутом општине. До сада је толеранција парламентарне већине на кршење Закона и општинских прописа од стране предсједника општине била на изузетно високом нивоу. Она је прије свега заснована на партијској дисциплини и страху. Парламентарна већина упорно толерише незаконита именовања функционера, обмањивање грађана у вези еколошке заштите, незаконита разрјешења, дискриминацију српског народа, културе, језика, остајући слијепа чак и на понижење одборника и диктатуру“, наводи Ровчанин.
 
Он наводи да актуелна парламентарна већина се претворила у лични апарат предсједника општине и врха ДПС-а, који служи да рехабилитује и подупире политику безакоња и да је сигуран да се и Светозар Маровић обрати пљеваљском парламенту, ови би га без расправе ослободили кривице и стали уз њега, не водећи рачуна да ли су или не, надлежни за такву одлуку.
 
„Можда би предсједник и поднио извјештај до сада, да има шта поднијети, па треба имати и разумијевања, јер готово ништа није ни урађено. Могуће је да ће предсједник одборницима умјесто извјештаја доставити албум са фотографијама на којима се он смјењује са основцима, средњошколцима, студентима, радницима, ватрогасцима, службеницима итд. А можда и ЦД са свим Пљеваљским хроникама у 2015. години из које се могу видјети сви обиласци радова, зграда, постројења, села, других држава. Такође, биће занимљиво видјети да ли ће извјештај предсједника бити написан ћирилицом или ће се утопити у свеопшти тренд прогона ћириличног писма, што је пракса још од дана када је изабран“, каже Ровчанин. 
 
Он је констатовао да овакав однос иначе нелегитимног предсједника општине, представља неодговорност према грађанима прије свега, а потом и грубо кршење закона, због чега треба да буде разријешен дужности како је то и прописано законом.
 
 
(ИН4С, 06. 03. 2016.)
 Датум: 10.03.2016
Close
Close