ОО Подгорица: Радоњић: Стијеповић формирао Kомисију супротно Статуту

 Демократски фронт (ДФ) оптужио је данас Славољуба Стијеповића да је Комисију за увид у документацију и сачињавање извјештаја о актима донесеним из надлежности градоначелника и скупштине Главног града, формирао супротно Статуту.

У Комисији ће бити четири представника Демократске партије социјалиста (ДПС) и један Социјалдемократске партије.
 
Одборник ДФ Горан Радоњић, рекао је да је Стијеповић формирао Комисију без упоришта у Статуту Главног града која ће, како је навео, да изврши „увид у документацију о продаји земљишта Царинама и разграничења земљишта са Комбинатом алуминијума Подгорица.
„Много је сумњивих и, у било ком демократском друштву, недопустивих елемената у таквом понашању“, рекао је Радоњић на конференцији за новинаре.
Према његовим ријечима, Стијеповић узурпира власт и преузима ингеренције које му као извршном органу не припадају.
„Умјесто да подноси извјештаје одборницима Скупштине која га бира, и која га разрјешава ако процијени да не ради како треба, градоначелник доводи одборнике у положај чиновника који обављају савјетодавне послове за њега“, објаснио је Радоњић.
 
Он је казао да се никад није догодило, како је упоредио, да премијер састави комисију сачињену од посланика који би њему подносили извјештај, већ посланици стално контролишу рад предсједника Владе и те институције у цјелини.
„Прихватањем да учествују у таквој Комисији, одборници ДПС-а пристају на обесмишљавање институције коју чине, а то је Скупштина као представнички орган грађана“, сматра Радоњић.
 
Он је оцијенио да је ту нарочито спорна улога предсједника Скупштине који је дужан да штити дигнитет институције коју представља.
„Недопустиво је да предсједник Скупштине буде члан Комисије коју формира градоначелник“, упозорио је Радоњић.
 
Он је рекао да је врхунац понижења то што је Ђорђе Сухих прихватио да буде потпредсједник Комисије и да му шеф буде одборник ДПС-а.
Радоњић сматра да се таквим саставом Комисије потпуно обесмишљава иницијатива Сухиха да ће се, како је навео, испитати бројни случајеви незаконитог рада претходне локалне управе.
„Потврђује се да је то била само краткотрајна обмана, којом се безуспјешно покушавало да се оправда отворена превара бирача након избора у Подгорици“, рекао је Радоњић.
Радоњић је поручио да ДФ жели јасно да постави разлику између недопустивог начина владања, гажења прописа и кршења елементарних демократских норми и начина на који се тај савез залаже. „А то је пуно поштовање институција, отвореност рада и одговорност према грађанима“. 
 
 
(Портал Вијести, 16. 02. 2015.)Датум: 16.02.2015
Close
Close