ОО Пљевља: Лекић: Хитна сједница СО због еколошке ситуације

 Имајући у виду еколошку ситуацију у Пљевљима, брутално тровање наших суграђана, нарочито дјеце; имајући у виду да постајемо град у коме малигна обољења прерастају у епидемију, а стопа смртности незаустављиво расте, гледајући како наш град све више подсјећа на Хирошиму и знајући као и сви грађани Пљеваља ко је кривац за такво стање, тражим у име Клуба одборника Демократског фронта Пљевља хитно заказивање вандредне сједнице Скупштине општине Пљевља, са једном тачком дневног реда – Еколошка ситуација у Пљевљима.

Демократски фронт Пљевља предлаже да Скупштина општине на вандредној сједници, донесе закључак којим би према Влади и Скупштини Црне Горе иницирала усвајање Закона о заштити грађана Пљеваља. С обзиром да је усвојен Закон о лобирању, ми из Демократског фронта вјерујемо да ћемо наићи на разумјевање најмање 25% Црногорског парламента.
Ако је Скупштина изгласала Закон о аутопуту, Закон о пријестоници, сматрамо да је људски, морално и крајње неопходно у овом моменту, по хитном поступку донијети Закон о заштити грађана Пљеваља.
Сматрамо да би тај закон требало да садржи следеће елементе :
1. Обавезну топлификацију града и улагање у водоводну инфраструктуру, на терет Буџета Црне Горе
2. До реализације пројекта топлификације прописати субвениције грађанима Пљеваља на рачуне за струју у висини од 50% и то за мјесеце у зимском периоду.
3. Да се држава одрекне дијела својих акција у свим компанијама у Пљевљима – у корист општине Пљевља. На тај начин би општина Пљевља имала своје представнике у Руднику угља, Термоелектрани, Шумарству и могла би макар дјелимично да учествује у доношењу одлука. Уједно, на овај начин би се обезбједило дугорочно финансирање Буџета општине, приходима од добити поменутих предузећа.
4. Дефинисане обавезе државних органа у циљу успостављања квалитета ваздуха и воде у законским границама
5. На крају, сматрамо да би требало унијети у закон легитиман захтјев НВО сектора да сједиште главног еколошког инспектора буде у Пљевљима
Овим законом дјелимично би била исправљена огромна неправда према нашем граду. Ако Влада Црне Горе може опредјелити милијарду еура за изградњу 40 км аутопута, сматрамо да је срамотно да изостави наведене идеје, изузев ако јој је прече 40 км пута од живота 30 500 грађана Пљеваља.
Демократски фронт, као најача опозициона снага која чини четвртину државног парламента, могао би и сам да предложи овакав закон, али сматрамо да би јединство свих политичких партија у нашој локалној Скупштини, било гаранција усвајања овог закона. Наш град је на прекретници, овај закон је последња линија одбране и зато тражим од свих политичких партија, невладиних организација и грађана, да покажемо зрелост и удахнемо нови живот нашем граду, прави живот. Зато предсједниче скупштине, предсједниче општине, уз пуно вјеровање да сте схватили озбиљност ситуације у нашем граду, тражимо да хитно закажете вандредну сједницу. Ово је питање које превазилази политику, ово је питање око ког треба да се ујединимо под једном заставом, заставом Пљевља. Избори су прошли, на видику нема ниједне политичке утакмице и ваљда је свима јасно да се не ради о прикупљању пилитичких поена, већ о животима наших грађана, животима пљеваљске дјеце, будућности генерација које долазе. Уколико се оглушите о наш захтјев и избјегнете парламентарну расправу по овом питању, Демократски фронт ће искористити сва демократска и законска права и затражити подршку грађана, од петиције до протеста !
 
 
ПРЕДСЈЕДНИК Клуба одборника ДФ-а и предсједник ОО НОВЕ Милан Мијо Лекић
 
 
(ПВпортал, 16. 12. 2014.)Датум: 17.12.2014
Close
Close