ОО Пљевља: Ровчанин: Привремено забранити рад ТЕ Пљевља

 Млади Демократског фронта Пљевља поводом еколошке ситуације у граду одржали су данас конференцију за новинаре. Никола Ровчанин –  одборник Демократског фронта, имајући у виду додатно погоршање еколошке ситуације у Пљевљима,прекорачење вриједности ПМ10 честица и до дванаест пута изнад дозвољеног прага, повећане опасности по живот и здравље грађана, евидентног повећања малигних обољења и стопе смртности, полазећи од члана 23 Устава Црне Горе, истакао је следеће захтјеве:

 
Да главни еколошки инспектор и што краћем року донесе рјешење о привременој забрани рада Термоелектране Пљевља, до успостављања квалитета ваздуха у границама нормалних и законских вриједности.
Да служба заштите и спасавања општине Пљевља у сарадњи са надлежним државним органом, обезбједи континуирано обавјештавање грађана путем сирена за ваздушну опасност, сваки пут када ПМ 10 честице прекораче граничне вриједности.
Да надлежни орган Електропривреде Црне Горе донесе одлуку о субвенционисању рачуна за електричну енергију грађанима Пљеваља у висини од 50 % и то за мјесеце: Децембар 2014, Јануар, Фебруар, Март и Април 2015 године, а уколико то не учини Електропривреда, да Влада донесе исту одлуку о субвенционисању на терет Буџета Црне Горе.
Да предсједник општине хитно формира штаб за вандредне ситуације у чији ће рад поред представника локалне самоуправе укључити љекаре, истакнуте представнике НВО из области екологије и друге грађане или предузећа која могу дати допринос превазилажењу еколошких проблема опасних
Да главни еколошки инспектор хитно дође у Пљевља и отпочне кординиране активности у циљу поправљања квалитета ваздуха у граду.
Да Влада Црне Горе хитно донесе одлуку о финансирању пројекта топлификације у Пљевљима и спровођењу истог у што краћем року.
Посебно је тражио да Предсједник општине информише грађане, шта је до сада предузео у циљу побољшања квалитета ваздуха у Пљевљима.
 
На крају је додао : Уколико се по нашим захтјевима не одлучи у року од 72 сата, заказујемо ГРАЂАНСКИ ПРОТЕСТ ЗА СУБОТУ 27. ДЕЦЕМБАР 2014 ГОДИНЕ
 
Слободан Радовић из Демократског фронта истакао је да вишегодишња еколошка катастрофа која је у претходних неколико недјеља ескалирала у свом најмонструознијем облику, изазвала је данас једну овакву реакцију. Вођени идејом да млади људи морају бити соа једног друштва, чврсто смо одлучили да испоставимо захтјеве свим надлежним субјектима како у нашем граду, тако и у нашој држави. Претходно саопштени захтјеви резултат су систематичне анализе свих фактора који су нас довели у ову ситуацију. У тренутку када смо сви угрожени и када је наступио проблем који превазилази све проблеме наших суграђана, као императив намећу се солидарност и заједништво свих нас; без обзира да ли је неко богат или сиромашан, да ли је неко Србин, Црногорац или Бошњак, православац или муслиман. Данас почиње борба за све нас, почиње борба за сваког пљевљака, борба за човјека. Уколико неко у овом тренутку као примарно избаци у јавност неко посве друго питање, сви ми ће мо етикетирати ту особу или организацију као саучесника у овом злочину над Пљевљацима. Ово је последња одступница и задња линија одбране нашег града. Најављени протести ће послати поруку Црној Гори да са Пљевљима и са Пљевљацима не може нико да се шегачи. Сматрам да не постоји разлог за избјегавање учешћа у овом протесту. Уколико нисте задовољни са нама као организаторима, дођите због вашег родитеља, брата, сестре, кума, рођака, пријатеља, комшије и сваког Пљевљака који је оболио од малигне болести. Надасве дођите због беба и наших најмлађих који у овом тренутку бију битку за своје животе. Боре се сами, јер се ми не боримо за њих. Нема изговора ! Ово је прекретница ! Ми смо Пљевљаци ! Људи смо ! – Каже се у саопштењу за јавност Демократског фронта Пљевља.
 
(ПВ портал, 15. 12. 2014.)Датум: 17.12.2014
Close
Close