OO Беране: Спасити ћирилицу

 Одборнички клуб Нове српске демократије одржао је јуче сједницу на којој је разматран захтјев Мреже српских НВО за оставривање права припадника српског народа. Како је договорено, одборници Нове ће од локалног парламента затражити да се свих девет захтјева Мреже српских НВО из Берана уврсти у дневни ред на првом наредном скупштинском засједању. 

- Одборнички клуб се и досад залагао да српски језик буде службени и да се у комуникацији и кореспонденцији у органима локалне управе користи ћирилично писмо. Подржавамо захтјеве да се ћирилично и латинично писмо равномјерно употребљавају, па смо на једној од скупштинских сједница захтијевали да се усвоји декларација о заштити ћириличног писма. Поново тражимо поштовање Устава Црне Горе, који гарантује равноправност ћириличног и латиничног писма. Подржавамо захтјеве српских НВО, које траже да имају адекватне услове за рад, као и помоћ локалних власти приликом одржавања културних манифестација. Одборничкки клуб позива локалну власт да уважи ове легитимне захтјеве већинског српског народа у општини Беране. Тим прије, јер актуелна власт у Беранама има историјску шансу да прва у Црној Гори покаже да се на њеном подручју ником не ускраћују права и да исправи неправду која се чини већинском српском народу у нашој општини - саопштавају из Одборничког клуба Нове, који чине Горан Киковић, Владан Фолић, Југослав Рачић, Новић Лутовац и Младен Премовић. 
Они су устврдили да се у локалном парламенту не уважавају захтјеви опозиције који се тичу права већинског српског народа, наводећи да су из тих разлога напустили рад скупштинских одбора и колегијума. Како су истакли, један од примјера да локална власт угрожава светиње српског народа у општини Беране јесте доношење одлуке о изградњи регионалне санитарне депоније и рециклажног центра у близини манастира Ђурђеви ступови и Шудикова.
 
 
 
(ДАН, 08. 04. 2011.)
 Датум: 08.04.2011
Close
Close