ОО Подгорица: Радоњић: Афирмисати идеју комуникације

Aлбанској заједници на подручју Градске општине Тузи, у складу са Уставом и законима, обезбијеђено је кориштење албанског као мањинског језика. Међутим, неријетко се дешава да се у Градској општини не поштује обавеза да се у званичним приликама обезбиједи превод на службени језик. Тако је било и прије неколико дана када је у организацији Градске општине Тузи одржана прослава стогодишњице малисорског устанка против Турака. Комплетан програм, у коме је учествовало више говорника из Црне Горе и Aлбаније, међу којима и предсједник ГО Никола Гегај, одржан је на албанском језику. Превод је изостао, а медијима који су позвани да испрате догађај, сугерисано је да се сами снађу.
Шеф клуба одборника Нове српске демократије у Скупштини Главног града Горан Радоњић оцијенио је да свако треба да има право да користи свој језик и да се то не може доводити у сумњу.
- Вјерујем да ту није било неке лоше намјере, већ да је ријеч о техничкој ствари. Дешава се и супротно, да дође до проблема са преводом на албански као што је то био случај са Монстатом, што је одмах исправљено. У сваком случају треба афирмисати идеју комуникације. Циљ треба да буде комуницирање, а језик нам служи да се узајамно разумијемо - рекао је Радоњић.
 (ДАН, 06. 04. 2011.)
Датум: 08.04.2011
Close
Close