ОО Беране: Фолић: Локална управа показује елементарну неозбиљност

Ни послије скоро два мјесеца прекида спортска дворана и фудбалски стадион у Беранама нијесу добили струју. Искључење са дистрибутивне мреже услиједило је због нагомиланог дуга од 107.000 еура, колико Јавно предузеће Спортски центар, чији је оснивач Општина, дугује црногорској Електропривреди. Из тог предузећа, у коме је упослено 56 радника, у више наврата је најављивано да би могло да дође до поновног прикључења струје након што локална управа измири дио назначених дуговања. Међутим, то се није десило ни до данашњег дана, па бројни берански спортисти и спортски клубови и даље остају лишени могућности да у спортској дворани одржавају нормалне тренинге и спортска такмичења.
По мишљењу Владана Фолића, одборника Нове српске демократије, локална управа је и по питању стварања адекватних услова за развој спорта и физичке културе у Беранама показала елементарну неозбиљност. Он је устврдио да општински челници нијесу на прави начин утврђивали приоритет пројеката које треба реализовати у наредном периоду.
- Више је него скандалозно сазнање да једна локална управа може да дозволи да се у ЈП Спортски центар нагомила дуг за струју од преко сто хиљада еура и да потом два мјесеца не изналази могућност да се тај дуг измири. То само по себи говори како функционише локална власт у Беранама и на шта се своди њихова прича о инвестиционим бумовима. Тим прије кад се зна да се у Беранама тренутно гради спортска дворана која би по плану требало да захвати 4.800 квадратних метара корисне површине, уз могућност да прими 2.100 гледалаца, а да с друге стране нема новца за одржавање постојеће спортске хале. Ми подржавамо изградњу сваког корисног објекта, али, у садашњим околностима, улагати четири милиона еура у изградњу нове спортске дворане, а истовремено онемогућавати нормално функционисање спортског живота, крајње је безобзиран потез - наглашава Фолић.
Он је позвао одговорне у влади да у наредном периоду на одговарајући начин праве листу приоритета и добро размисле које ће то пројекте подржавати и у ком правцу треба усмјеравати буџетска средства.
- Просто је несхватљиво да влада не налази за сходно да издвоји новац и регулише дуговања Спортског центра на име утрошене електричне енергије, јер је очигледно да локална управа није у стању да то сама уради. То би морала да учини због спортиста и спортских колектива у Беранама. Било је много цјелисходније обезбиједити новац за одржавање и функционисање постојеће спортске дворане, па тек онда кренути са изградњом нове. Међутим, локалне власти очигледно не желе да разлуче шта је прече од пречега, што и показује колики су њени домети - закључује Фолић.
 


Д.Ј.
 


Расуло
 


Буџетска година је већ на половини, а локална управа још није расписала конкурс за додјелу средстава спортским клубовима, што је крајње дрско, јер се познати спортски клубови у Беранама налазе пред гашењем. То очигледно указује да се локална управа налази у расулу и да актуелна власт у Беранама треба што прије да оде. Овом граду је потребан неко ко ће на прави начин водити рачуна о унапређивању спорта и омогућити омладини да се, умјесто конзумирања разноразних порока, баве корисним стварима - наглашава Фолић.

 


(ДАН, 06. 04. 2011.)
Датум: 07.04.2011
Close
Close