ОО Пљевља: Бајић: Неодговорно понашање Рудника угља

 Тврдње представника Рудника угља да већина мјештана пљеваљских села која се жале на угроженост због рада Рудника угља ради у њему за житеље села су невиђена бесмислица и измишљотина. Према њиховим ријечима, изузетно тешка ситуација у којој су се нашла села Грево и Калушићи су управо резултат неодговорног понашања управе Рудника угља и њихов став да су добијањем права на експлоатацију добили право да раде шта хоће. Мјештани поменутих села кажу да су њихови животи угрожени и да су они због Рудника, и поред имања, остали без могућности да се баве пољопривредом и сточарством. Они кажу да тврдње да су добили посао у Руднику нијесу тачне и да јесу Рудник нема право да им ускраћује право на коришћење њихових имања и право да без сметње могу да дођу до њих. 

- Aпсолутна је неистина да већина радно способних људи из Грева и Калушића ради у Руднику угља. Према подацима које сам добио са терена у руднику тренутно из Грева и Калушића ради укупно једанаест људи. Ови подаци управо показују колико је Рудник дарежљив према становништву које свакодневно засипа прашином или му због блата онемогућава да дође до куће - казао је шеф одборничког клуба Нове српске демократије у локалном парламенту Божидар Бајић, иначе рођени Гревчанин. 
Он каже и да је којим случајем већина становништва запослено у Руднику то ни у ком случају не би требало да буде разлог за неодговорно понашање Рудника угља. 
- Да су којим случајем моје комшије у већем броју запослене у Руднику они би тамо радили за плату и према Руднику не би имали никакву другу обавезу. Рудник ни у том случају не би имао право да ради то што данас ради, јер одакле та логика да ако некога запосле, а то не раде, да имају право да тамошње становништво трују и наносе му бројне невоље - каже Бајић, уз позив Руднику да више води рачуна о својим обавезама него како ће да обмане јавност. Према његовим ријечима, мјештани поменутих села су изгубили спокојан живот због Рудника, док се свако градско насеље може слободно похвалити да, према броју становника, има далеко више запослених у Руднику него што је случај за Гревом и Калушићима. - Опет кажем да то колико има запослених не ослобађа Рудник било каквих обавеза. Међутим, свако насеље се може похвалити да има више запослених у Руднику него што имају села Грево и Калушићи - закључио је Бајић.
 
 
 
 
 
(ДАН, 25. 03. 2011.)Датум: 27.03.2011
Close
Close