ОО Пљевља: Декларација о заштити српског језика и ћирилице

 На предлог одборничких клубова НОВЕ, СНП-а и ПзП-а, на првој сједници локалног парламента наћи ће се предлог декларације о заштити српског језика, граматике и ћириличног писма. У предложеном документу тражи се заустављање дискриминације свих грађана који говоре српским језиком, а којих је у Црној Гори 63 процента. Напомиње се да је образовање на сопственом језику једно од најважнијих права сваког грађанина и истиче да у шеснаест црногорских општина убједљива већина говори српским језиком. 

- Залажући се за неотуђива права грађана који говоре српским језиком, не желимо да оспоримо ниједном грађанину да говори и да се образује на свом матерњем језику, већ захтијевамо иста права за све, јер су право на језик и на образовање на свом језику од најбитнијих услова опстанка сваког народа и очувања његових и цивилизацијских достигнућа - наводи се у предложеном документу, уз објашњење да је свуда у модерном свијету то право загарантовано. У предложеној декларацији се наводи да се очекује од Уставног суда Црне Горе да поништи дискриминаторске одредбе Општег закона о образовању и васпитању и наложи њихове хитне измјене како би се створили услови за равноправну употребу свих језика који су у службеној употреби у Црној Гори.
Такође се истиче да уколико се захтјеви и суштина декларације не уваже, пљеваљска већина у локалном парламенту ће се обратити Европском суду за људска права у Стразбуру. 
- Одлучно устајући у одбрану права на образовање на српском језику и на равноправној употреби ћириличног писма бранимо суштинску историјску и културну одредницу Пљеваља и Црне Горе и њихове највише вриједности које су стваране захваљујући управо српском језику - истиче се у предложеној декларацији. 
Декларација о заштити српског језика, граматике и ћириличног писма била је предложена у септембру прошле године, али је због усаглашавања ставова опозиционих партија које у Пљевљима имају већину повучена са дневног реда. Како сада стоје ствари у односима политичких партија, декларација ће, и поред противљења одборника ДПС-а и СДП-а, бити усвојена 31. марта, када ће се и одржати сједница локалног парламента.
 
 
 
 
(ДАН, 25. 03. 2011.)Датум: 27.03.2011
Close
Close