Путин у Београду

Председник Србије Борис Тадић оценио је разговоре са руским премијером Владимиром Путином и руском делегацијом као изузетно успешне, који ће унапредити ниво сарадње две земље.
"Русија је један од најзначајнијих партнера наше земље, са којом имамо један од највиших степена сагласности о међународним питањима", поручио је Тадић и истакао да нема граница у економској сарадњи две земље.
Са друге стране, руски премијер Владимир Путин рекао је да се списак заједничких економских пројеката две земље стално шири и да Русија држи позицију једног од водећих трговинских партнера Србије.
"Разматрамо пакет од 800 милиона долара за финансирање конкретних пројеката", рекао је руски премијер.
"Руске компаније помоћи ће Србији у изградњи железничких пруга, а са друге стране, желели бисмо да искористимо велико искуство српских партнера у изградњи туристичких објеката", рекао је премијер Путин.
Русија ће одобрити Србији кредит од 200 милиона долара за модернизацију железнице, прецизирао је руски министар за саобраћај Игор Левитин.
Путин је рекао да се очекује учешће српских грађевинских компанија у припреми Зимских олимпијских игара у Сочију 2014. године и Светског првенства у фудбалу 2018. године, на које ће Русија потрошити бар десет милијарди долара.
Говорећи о Европској унији, Владимир Путин је рекао да Русију не забрињава тежња Србије да постане чланица Уније.
"Пажљиво ћемо пратити и заједно радити да европска интеграција не би изазвала штету по руско-српске односе", рекао је Путин на заједничкој конференцији за новинаре с председником Србије Борисом Тадићем.
Тадић је истакао да је "стратешко опредељење Србије да буде чланица Европске уније" и истовремено има "стратешки интерес око сарадње са Русијом, укључујући и енергетику".
"Не видим могућност да ЕУ реши енергетске потребе без партнерства са Русијом", рекао је Тадић и изразио уверење да ће и "Србија бити део тог аранжмана".
Председник Борис Тадић је Русији и премијеру Путину захвалио на подршци по питању Косова и Метохије.
"Русија је била и остаће савезник Србије када је реч о Косову и Метохији и не треба објашњавати разлоге за то. Они произлазе из историјских веза и блискости две земље", поручио је Путин.
"Све што иде у корист Србије одговара интересима Русије", рекао је Путин.

 


Орден Светог Саве за Путина
 Руски премијер посетио је вечерас храм Светог Саве на Врачару, где му је патријарх српски Иринеј уручио Орден Светог Саве Првог степена.
Патријарх Иринеј је Путину захвалио за љубав према Српској православној цркви и настојању и подршци Русије да Косово и Метохије остане у саставу Србије.
 


Независна истрага о злочинима
 


Председник Борис Тадић изјавио је да је отворио питање подршке иницијативи Србије у Савету безбедности УН да независни тужилац испита наводе из извештаја Дика Мартија о трговини људским органима на Косову и у Албанији.
"То је потребно како би се утврдили сви извршиоци, како би били процесуирани и како би отворили простор за помирење у региону", рекао је Тадић.
Тадић је рекао да се Србија залаже за свеобухватну и корениту истрагу Мартијевих навода, као и случајеве свих злочина почињених на територији бивше Југославије.

 


Забринутост због стања у Либији
 Премијер Владимир Путин и председник Борис Тадић рекли су да су забринути због страдања цивила у Либији.
Путин и Тадић су се заложили за заштиту цивилног становништва и одбили да пореде ситуацију у Либији са НАТО бомбардовањем СРЈ 1999. године.
"Не мислим да треба да стављамо у исту раван Србију и Либију, али ме брине лакоћа којом се прибегава сили у решавању међународних проблема", рекао је Путин.
Према Путиновим речима, у Либији је "у току грађански рат".
Тадић сматра да би требало што пре успоставити мир и владавину права" и истакао да "Србија подржава сваку одлуку која води ка томе".
 Нерешено пред Путином
 Млади фудбалски тимови Црвене звезде и Зенита из Санкт Петербурга играли су у пријатељској утакмици у Београду нерешено 1:1 (0:0). Утакмици је присуствовао руски премијер Владимир Путин, који се на Маракани појавио у друштву Мирка Цветковића, премијера Србије.
Руски премијер Владимир Путин дошао је данас на утакмицу младих тимова Црвене звезде и Зенита из Санкт Петербурга, а домаћа публика поздравила га је овацијама, паролама и певањем руских песама.
Путин је на стадион дошао у 52. минуту, праћен премијером Србије Мирком Цветковићем, а утакмица је у том тренутку прекинута. Домаћи навијачи почели су тада да певају мелодију руске песме "Каљинка", упалили су бакље и развили поздравне пароле на руском.
 

 
(РТС, 23. 03. 2011.)
Датум: 24.03.2011
Close
Close