Додик: Бих ће се распасти као Југославија

Босна и Херцеговина ће се распасти - као што се распала и Југославија, сматра предсједник Републике Српске Милорад Додик и истиче да је односе Бањалуке и Сарајева додатно пореметио случај Јована Дивјака.
Додик је објаснио да вјерује да ће од БиХ остати само оно што функционише - а то је Република Српска.   
"РС се не бави сецесијом, али видимо да се Босна распада и распашће се као што се распала Југославија. То ће постати политичка чињеница. Остаће само оно што функционише, а функционише РС - за разлику од Босне која не функционише", прецизирао је предсједник РС.  
Додик сматра да у БиХ више није могуће уредити односе тако да Сарајево уважава Бањалуку, а разлог за то је ароганција Сарајева.   
"Ароганција која долази из Сарајева тражи подаништво, а не партнерство. Ми нисмо спремни за подаништво. Ми смо спремни да се РС прихвати и уважава", истакао је Додик.   
На тврдње Сарајева да су РС и он лично реметилачки фактор у БиХ, Додик одговара:
“Слажем се! За све њихове идеје о унитарној БиХ ја сам реметилачки фактор.”   
Осврћући се на посљедња дешавања око ухапшеног генерала Армије БиХ Јована Дивјака због злочина у Добровољачкој, 1992. у Сарајеву, предсједник РС каже да је то додатно пореметило односе Бањалуке и Сарајева.   
"Боли то што чим почнете истрагу према било коме ко је починио злочин над Србима - дигне се сва јавност, странци, петља се и високи представник, да заштите те људе. Они штите злочине, не штите Јована Дивјака“, изричит је предсједник РС.   
Подсјећајући да се на снимцима напада у Добровољачкој види Јован Дивјак који “тамо нешто трчи и виче на мегафон “не пуцај””, Додик је указао да је Дивјак очигледно био на лицу мјеста.   
“Ко је пуцао? Ко је побио те људе? Откуд одједном Дивјак ту? Био је када је пуцано на војнике и - нека одговара. Што је проблем истрага, зашто је проблем истина… Зато што то баца другачије свијетло на сам почетак рата и начин на који се то дешавало", истакао је.   
Предсједник РС је најавио да ће тражити одржавање ванредног скупштинског засједања у РС које ће бити посвећено процесуирању ратних злочина над Србима, али и о раду суда и тужилаштва БиХ, које је наметнуо високи представник.    
“Не може ни један високи представник нама укинути право да бранимо наше надлежности. Он је овдје требало да брани Дејтон, а када се брани Дејтон, брани се и РС. Али, високи представници су све до сада чинили само да направе штету РС."   
Суд и тужилаштво БиХ су, по његовом мишљењу, направљени да процесуирају Србе и да напишу историју, чему се треба супроставити.

 (ТАНЈУГ, 20. 03. 2011.)

 
Датум: 21.03.2011
Close
Close