,,Препород'': Наркоманија највећи проблем

Директор НВО "Препород" Јован Булајић сматра да је наркоманија највећи проблем у Црној Гори. Он је оцијенио у разговору за "Дан" да се о наркоманији и њеним последицама недовољно говори. Булајић је навео да је широк спектар последица употребе дрога, као што су умна и физичка обољења, проституција, криминал, али и жртве.
- Наркоманија није болест појединца, већ породице и цијелог друштва. Европске институције, које се баве овом проблематиком, процјењују да уз једног зависника просјечно пати четири до пет особа, при чему се мисли на чланове породице. Aко узмемо у обзир да већина зависника после неког времена, у потрази за наредном дозом посеже за вршењем најразличитијих кривичних дјела, од којих трпе сви, почев од оних над којима су направљена, вјерујем да ће сви бити сагласни, да се ради о једном од највећих проблема. Да не говоримо и о материјалном коштању последица, јер замислите само колико је данас и каквих кривичних дјела почињено да би се дошло до новца за наредну дозу – изјавио је Булајић. Он додаје да су у обраду једног кривичног дјела укључени полиција, тужилаштво, судство и затвори, и сви на државном буџету.
- Колико би само држава уштедјела да је мање зависника. Колико државу кошта лијечење једног зависника. Не поменусмо ни детаљ да међу интравенским корисницима дрога има и оних који су позитивни на хепатитис Ц. „Интерферонска'' терапија којом се третира хепатитис Ц, у Црној Гори је још увијек бесплатна, али треба поменути да та терапија за једну особу, у зависности од генотипа, државу кошта и до 25. 000 еура – истакао је Булајић.
Према последњим подацима Института за јавно здравље из 2006. године, у Црној Гори је између 2.500 и 3.000 зависника.
- Неријетко се, да би се добио приближно тачан број зависника у некој средини, званичан број множи са такозваном тамном бројком пет. Европски центар за мониторинг и зависности од дрога каже да је тренд раста зависничке популације незаустављив. Aко помножимо званичне статистичке податке са такозваном тамном бројком, можемо вјеровати да у Црној Гори данас нема мање од 12.500 зависника. Aко томе додамо опис да уз једног зависника пати у просјеку четири - пет особа, долазимо до податка да данас у Црној Гори, директно или индиректно 50.000 особа трпи последице наркоманије – истиче Булајић.
Према његовим ријечима, већина зависника кроз вријеме постају и вршиоци разних кривичних дјела.
 

 (ДАН, 20. 03. 2011.)
Датум: 21.03.2011
Close
Close