Влада: Црна Гора нема робне резерве

Црна Гора нема робне резерве јер су трошкови лагеровања, складиштења и обнављања робе велики с обзиром на мало тржиште и непостојање домаће производње, саопштено је агенцији Мина-бусинесс из Владе.
“Економске анализе показале су да би за тромјесечне залихе требало издвојити огроман новац и то само за набавку робе. На то треба додати и трошкове складиштења, упошљавања људи и других капацитета које робне резерве захтијевају”, казали су из Владе. Дирекција за робне резерве укинута је Законом о интервентним набавкама, чиме је престала могућност њиховог постојања, а Влада се на такав потез одлучила искључиво из економских разлога.
Из Владе су подсјетили да Црна Гора није произвођач робе предвиђене робним резервама, због чега је њено лагеровање захтијевало огромна улагања у набавку из увоза, а нијесу занемарљиви ни трошкови складиштења и обнављања залиха.
“Специфичност Црне Горе у односу на земље региона је у томе што те државе производе робу предвиђене робним резервама, тако да их не лагерују, већ робне резерве држе код произвођача. Они због тога немају проблем складиштења и истека рока трајања робе”, објаснили су представници Владе.
Они тврде и да су остале земље региона лишене тих трошкова, јер произвођачи користе своје људске и техничке ресурсе у обезбјеђивању одређених количина за потребе робних резерви. Највећи губитак за Црну Гору, како су навели из Владе, је обнављање, што друге државе немају, јер робне резерве држе код произвођача. У случају Црне Горе, која није произвођач, посебан проблем било је обнављање резерви, нарочито у прехрамбреним артиклима, који имају рок трајања.
Питање непостојања робних резерви у Црној Гори покренуто је након недавног скока цијена основних животних намирница и енергената. Робне резерве, према мишљену стручњака и опозиционих политичких партија, обезбиједиле би неопходни ниво залиха хране и створиле предуслове за интервенцију на тржишту у циљу заштите потрошача.
 

 


(Агенција МИНА, 19. 03. 2011.)

 
Датум: 21.03.2011
Close
Close