Јеремић: Косово је зеница нашег ока и наш Јерусалим

Косово је зеница нашег ока и наш Јерусалим, оцијенио је министар спољних послова Србије Вук Јеремић, говорећи на Витон колеџу у Чикагу и додао да "сецесија неће успјети", али је истакао да "не постоји алтернатива компромисном рјешењу, до којег се може доћи само преговорима".
Подсјећајући на мартовски погром над косовским Србима 2004. године и посљедице које су из тога проистекле, Јеремић је оцијенио да се проблем Косова суштински своди на борбу за идентитет.
"За нас Србе, Косово је као ваздух који дишемо. Оно је жила куцавица наше културе и колевка наших најдрагоценијих светиња", рекао је Јеремић у овој највећој и најутицајнијој хришћанској евангелистичкој академској институцији у СAД, преноси Блиц.
"Ми Срби с Косовом имамо нераскидиву спону", нагласио је Јеремић и, цитирајући преминулог патријарха Павла, истакао да је то "извор наше духовне традиције и наше државности, срце и душа нашег народа, нераскидив дио нашег бића".
"Косово је наш Вели Форџ и Јорктаун", прецизирао је Јеремић, "наш Aламо и Гетисбург, наш Перл Харбур и Иво Джима, све у једном". О њему ноћу сањамо, додао је Јеремић, "оно је 'зјеница нашег ока,' и наш Јерусалим".
Већ три године, подсјетио је Јеремић, демократска Србија се свом снагом одупире једностраном проглашењу независности Косова, користећи искључиво мирна и дипломатска средства. "Нисмо предузели казнене противмјере. Aли смо одлучили следеће: да никада, ни под каквим околностима, не признамо сецесију, директно или индиректно", нагласио је Јеремић.
Према његовој оцјени, то је у суштини био покушај да се на силу промјене уставне, међународно признате границе Србије.
 (Блиц, агенције, 17. 03. 2011.)
Датум: 18.03.2011
Close
Close