Годишњица рођења Степе Степановића

Поводом годишњице рођења војводе Степе Степановића, представници Савеза и Удружења потомака ратника Србије 1912-1920. положили су венце и цвеће на споменик истакнутом српском војсковођи у центру Чачка.
Степа Степановић је пуних четрдесет пет година посветио одбрани своје земље. У српско-турским ратовима 1876-1878. учествовао је као питомац-наредник, касније потпоручник. У Првом балканском рату командовао је Другом армијом, са којом је заузео Једрен, у Другом балканском рату бранили су нишавску зону.
Друга армија под командом војводе Степановића одлучила је скоро све велике битке у Првом светском рату - битку на Церу, Колубарску битку, Кајмакчалан, Солунски фронт... Вешто изведена операција и прва савезничка победа коју је српска војска извојевала у Церској бици, уврстиле су га у ред највећих војсковођа Првог светског рата и српске ратне историје.
После тријумфалног повратка у отаџбину, прослављени војвода је титулама, парадама и одликовањима претпоставио миран и скроман живот. Последњу деценију живота провео је у Чачку, где је и умро 27. априла 1925. године.
 (РТС, 15. 03. 2011.)

 
Датум: 15.03.2011
Close
Close