Чобељић: У ВЦГ се дешава незапамћена дискриминација

Руководство и чланови Синдикалне организације Војске Црне Горе изложени су невиђеним притисцима, уцјенама, пријетњама и прогону, казао је Чобељић. Он је саопштио да се у Војсци Црне Горе (ВЦГ) дешава до сада незапамћена дискриминација, преноси Мина.
Чобељић је казао да је руководство СОВЦГ потпуно изоловано од чланства и запослених над којима се спроводи својеврстан морални геноцид, а изолација је изражена у тој мјери да се може говорити о својеврсном притвору.
,,Умјесто да министар одбране Боро Вучинић прихвати цивилизован дијалог са представницима радничке организације и опредијели се за хумано и законито поступање, прибјегао је крајње нецивилизованим методама, сили и моћи тако да је дао одријешене руке руководећим људима у Војсци да униште СОВЦГ”, навео је он.
Према његовим ријечима, Вучинић се таквим поступањем ставио у заштиту незакоња и кривичних радњи одговорних лица у Министарству осбране и Генералштабу ВЦГ.
,,Господине министре, јавно сте нас осудили и пресудили, а пресуду извршавате не прихватајући чак ни да саслушате другу страну, док о праву на одбрану и да не говоримо. То је демократија, војна и људска етика коју заступате и на чему градите односе у Војсци. Знајте да такав однос не прихватамо и да ћемо се крајње упорно борити за здраве и на закону засноване односе у ВЦГ”, казао је Чобељић.
Он је поручио да ће запослени у ВЦГ наставити да штите Устав и законе Црне Горе, а да ће примјер у томе дати СОВЦГ користећи за то све законима и Уставом дозвољене методе и средства.
,,Евидентна је драстична дискриминација по основу синдикалног рада и организовања при чему се два постојећа синдиката стављају у крајње неравноправан положај. Једном се даје пуна логистика, а запослени се приморавају да се у њега учлане, док се другом забрањује рад, а његови чланови приморавају да иступе из чланства”, казао је Чобељић. Он је указао да министар Вучинић и начелник Генералштаба, вицеадмирал Драган Самарџић, прихватају разговор само са једним синдикатом, док се са другим у континуитету избјегава сусрет. ,,Организовано, систематски и свеобухватно се крше људска права и слободе запослених, а односи у ВЦГ се заснивају на страху и уцјенама, систематским и организованим незаконитим радњама и злоупотребама система командовања и службеног положаја”, сматра Чобељић.
Он је указао да је СОВЦГ основан у складу са Уставном и законским регулативама.
,,Посебно забрињава чињеница да се, и поред указивања на драстично непоштовање и кршење основних људских права и слобода, не предузимају никакве мјере на спрјечавању таквог поступања, већ се, напротив, тежи да се са позиције силе и моћи запослени ставе у немилост оних који одлучују о њиховој професионалној и људској судбини”, навео је Чобељић.
 

 


(Агенција МИНА, 14. 03. 2011.)
Датум: 15.03.2011
Close
Close