Крсна слава кандидат за УНЕСКО

Србија би ускоро могла да кандидује крсну славу за листу културног насљеђа у Унеску. Очекује се да ускоро буде формирано и радно тијело како би крсна слава била уписана у национални регистар, а потом и кандидована за свјетску листу нематеријалне баштине Унеска.
Крсна слава један је од првих пројеката заштите нематеријалног културног наслеђа Срба, поручују етнолози истичући да крсна слава, као елемент културног наслеђа, представља основни део идентитета српског народа. Прва фаза истраживања рађена је на основу литературе и терена.
"Крсна слава није само црквена и није само народна, ту се догађају и преплићу и културе, и обичаји, и мишљења и понашања, тако да смо хтјели да сагледамо шта је то што је остало из неке давније прошлости у понашању у одређеним заједницама и колико се ту преплићу црквени канонски дијелови и они народни и, наравно, како се живот мијењао и уносили се нови обрасци", каже Весна Марјановић, шеф истраживачког пројекта.
"Остало је непромењено да се везује за светитеља, да се насљеђује по мушкој линији, да је приређена гозба и окупљање", истиче Марјановићева.
О крсној слави прва сазнања датирају из 1018. године.
 

 (РТРС, 11. 03. 2011.)

 
Датум: 11.03.2011
Close
Close