Додик: Случај Дивјак - потврда неодрживости БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да то што су бошњачки политичари злоупотријебили институције БиХ у случају "Дивјак" само потврђује да је БиХ дефинитивно неодржива земља и неуспјешан експеримент међународног фактора.
"БиХ је још експеримент странаца и да би људи овдје боље живјели ова земља се мора разићи", изјавио је Додик синоћ за Радио-телевизију РС, оцијенивши да је БиХ далеко од тога да буде земља повјерења за било кога, због чега Српска мора да гради властиту стабилност и институције.
Према његовим ријечима, различити политички кругови у Сарајеву створили су концепт жртве и кривца, и то не само у перцепцији људи, већ и институционално, у жељи да кроз Суд и Тужилаштво БиХ процесуирају Србе и да једног дана на основу тога напишу историју и докторате.
"То што је Суд БиХ осудио генерала Војске РС Новака Ђукића за ратне злочине без јасних доказа за оно што му се ставља на терет нема никаквог значаја", оцијенио је Додик.
Он је нагласио да је крајње недопустиво да Тужилаштво и Суд БиХ не процесуирају ратне злочине над Србима у Добровољачкој, Тузланској колони, бројним логорима у БиХ.
"У БиХ не желимо овакав Суд и Тужилаштво. РС ће, чим буде формиран парламент БиХ, доставити предлог измјена и допуна Закона о Суду и Тужилаштву БиХ да би биле формиране правосудне институције које одговарају пракси и правном систему БиХ", нагласио је Додик, наводећи да ће ако то не буде прихваћено, РС предложити приједлог закона о укидању Закона о Суду и Тужилаштву БиХ.
Према његовим ријечима, ако и то не успије, Српска ће предложити Народној скупштини РС усвајање закона о примјени Закона о Суду и Тужилаштву БиХ на територији РС.
Говорећи о могућем развоју ситуације у случају да власт на нивоу БиХ не буде формирана до краја марта, Додик је навео да немогућност постизања договора о формирању власти на нивоу БиХ још једном потврђује да је БиХ немогућа држава.
Он је нагласио да РС неће одустати од тога да Србин буде на позицији министра иностраних послова БиХ и да Хрват буде предсједавајући Савјета министара БиХ, поручивши да никада неће пристати на то да лидер СДП-а БиХ Златко Лагумџија буде на било којој од ове двије позиције.
 

 (РТРС, 11. 03. 2011.)

 
Датум: 11.03.2011
Close
Close