Здравство: Највише корупције у Беранама, Цетињу и КЦЦГ Подгорица

Највећи проценат болничких пацијената дао је новац запосленима у Општој болници на Цетињу и Беранама, као и у Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ), показало је истраживање Оцјена интегритета здравственог система. Истраживање је спровео Центар за економски развој и предузетништво (ЦЕЕД) на узорку од три хиљаде болничких пацијената, 1.159 пацијената примарне заштите и 300 здравствених радника.
Представник ЦЕЕД-а, Славица Николић, казала је да је неформално плаћање највећи проблем у здравству и да износи 12,5 одсто просјечне зараде у Црној Гори. Пацијенти секундарног и терцијарног нивоа здравствене заштите у просјеку су платили 60 ЕУР на име поклона медицинском особљу.
,,Највиши износ новца поклонили су цетињској болници, у просјеку 90 ЕУР, а затим болници у Рисну, 80 ЕУР'', показало је истраживање.
Здравствени радници навели су да сестре добију око 40 ЕУР, хирурзи од 300 до 500 и до хиљаду ЕУР, а гинеколози 100 до 250 ЕУР. Они не сматрају да је лоше примање поклона, па 76 одсто њих сматра да је прихватљиво да добију надокнаду јер је “пацијент то дао као поклон”.
Испитаници су, као недостак реформе у највећем броју навели недоступност љекара када је потребан због обавезе заказивања, док су, као добру ствар, навели мање чекање у редовима. ,,Испитаници, њих 18 одсто сматра да је најургентнији проблем здравственог система немотивисаност љекара, док су здравствени радници, 35 одсто, незадовољни примањима'', навела је Николић.
Према истраживањима, седам одсто пацијената имало је негативне посљедице због пропуста у раду здравствених радника.
,,Најчешће се радило о погрешно успостављеној дијагнози у болницама у Брезовику, Пљевљима, као и у КЦЦГ'', казала је Николић.
 

 (Агенција МИНА, 10. 03. 2011.)
Датум: 11.03.2011
Close
Close