Викиликс: Није било воље да се ухапсе сви атентатори на Јовановића

Дамир Мандић је можда био само један од уобичајених осумњичених у случају у којем је црногорска Влада осјећала да мора да се види да она нешто ради, оцијенила је бивши замјеник шефа Мисије Сједињених Aмеричких Држава у Подгорици, Aрлин Ферил. Вијести пишу да је Ферил то навела у депеши Стејт департмента о суђењу за убиство уредника дневног листа Дан, Душка Јовановића.
Необјашњива је, према њеним ријечима, журба да се ухапси један члан шире завјере, као и невољност да се ухапси било ко други умијешан у то убиство. Ферил у документу наводи да је Мандић био ослобођен оптужбе да је учествовао у убиству Јовановића због недостатка доказа.
“Недавно суђење Дамиру Мандићу поново показује да тешки случајеви настају због лоших служби за спровођење закона. Солиднији случај полиције и тужилаштва дозволио би оправдану критику ослобађања, али рупе у доказима су биле довољне да створе основане сумње око тога да ли је Влада доказала свој случај против Мандића”, наводи се у документу до којег је дошао Викиликс. Они наводе да је убиство Јовановића и суђење Мандићу од првог дана политизовано.
“Додатно, црногорске судије и судови су генерално слабо цијењени и сматра се да су предмет недопустивог спољног утицаја. Обје ове опсервације објашњавају оштре реакције на ослобађање, али не поништавају легитимност судске пресуде”, оцијенила је Ферил.
 

 


(Вијести, Агенција МИНА, 09. 03. 2011.)
Датум: 09.03.2011
Close
Close