Срби да буду јединствени

Одбор за односе са Србима изван Србије, србијанске Скупштине, усвојио је данас закључке којима се даје пуна подршка припадницима српског народа у државама региона да се на попису слободно изјасне о својој националној и вјерској припадности, као и матерњем језику. Ово тијело србијанског парламента одлучило је да подстакне организације српског народа да буду ангажоване и јединствене у пописивачком процесу, саопштено је из Скупштине Србије, преноси Тањуг.
,,Позивамо институције Србије да у складу са Уставним и законским обавезама, припадницима српског народа пруже помоћ, како би пописи одразили објективну бројност припадника српског народа у државама региона", поручено је са сједнице Одбора. То тијело очекује да владе и институције земаља у којима се одржавају пописи омогуће њихово одржавање у складу са европским стандардима, што, како су навели, подразумијева и могућност слободног изјашњавања о националној и вјерској пропадности и матерњем језику, без дискриминације и притисака било које врсте.
Чланови Одбора очекују да се омогући и сразмјерно учешће припадника српског народа у пописивачким комисијама и осталим тијелима која учествују у том процесу и транспарентност пописа становнисства у свим његовим фазама, до објављивања коначних резултата. Оцијењено је да су пописи од изузетног значаја за српски живаљ у државама региона, јер ће од њихових резултата, како су навели, умногоме зависити његов статус у будућности и да попис није само историјско и културно, него и суштинско питање и опстанак Срба у земљама региона.

 


(Агенције, 08. 03. 2011.)
Датум: 09.03.2011
Close
Close