Ранка ћути о црним фондовима ДПС-а

Демократска партија социјалиста (ДПС) купила је од "Зетатранса" земљиште у центру Подгорице од 1.119 квадрата, на коме жели да гради нову централу странке, али у ревизији партијског завршног рачуна, осим констатације те трансакције, нема података одакле новац за ту куповину.
Пословни добици ДПС-а, по наводу из завршног рачуна те партије, укупно износе 473.000. Aко је судити по изостанку одговора из кабинета врховног државног тужиоца Ранке Чарапић на питања "Дана", тужилаштво се засад се не жели бавити овом куповином, док је Управа за спречавање прања новца саопштила да се њихов директор службено налази ван Црне Горе, па ће саопштење дати када се он врати.
Према ранијим информацијама до којих је дошао "Дан", на локацији која се налази у Београдској улици, у насељу испод Горице, биће изграђена нова централа ДПС-а. Сједиште те партије се тренутно налази у старој згради владе у улици Јована Томашевића. Стара зграда владе је била дуго у фокусу јавности јер се тврдило да је ДПС незаконито преузео власничко право, а самим тим и милионе еура ренте од владе коју је, узгред, та партија сама формирала.
- У складу са чланом 3 Закона о имовини бивших друштвенополитичких организација, искњижени су објекти у Мојковцу и управна зграда главног одбора у Подгорици, а као нови власник уписана је држава Црна Гора. У току године купљено је земљиште од компаније „Зетатранс" а.д. Подгорица, укупне површине 1.119 квадрата - наведено је у тексту ревизије завршног рачуна, који је објављен на сајту Државне изборне комисије, а односи се на период до 31. децембра 2010. године. То је, међутим, све што је наведено у вези са овом трансакцијом, тако да у извјештају ДПС-а нема података како је "Зетатрансу"плаћено земљиште, нити одакле су прибављена средства. Прије неколико дана руководство ДПС-а је расписало тендер за избор идејног рјешења за пословну зграду у центру Подгорице, у којој ће, по наводима портпарола те партије Рајка Ковачевића, бити ново сједиште владајуће црногорске странке. Социолог политике др Срђан Вукадиновић наглашава у изјави за "Дан" да није чудо што званична документа не показују како је ДПС купио земљу у центру Подгорице, образлажући то бројним аферама које су се и раније везиване за пословање те партије.
- Јавности је познато да су поједине фирме повезане са ДПС-ом оствариле добре пословне резултате, али је, наравно, врло јасно да то нема везе с тим што су формални власници "сналажљиви бизнисмени", већ је посриједи то што су истински власници најмоћнији политичари у Црној Гори- подвукао је Вукадиновић у изјави за "Дан". Он сматра да ће процјена да ће нова централна зграда ДПС-а коштати три милиона еура сигурно брзо бити коригована, истичући да "за тај новац ДПС може да купи три мало љепше куће у Подгорици".
- Познато је да је ДПС стално био оптуживан због "црних фондова", па је свакако логично да се опет размишља у том правцу уколико на ефикасан начин не објасне како су купили земљиште ако се заиста ослањају само на приходе из буџета и од чланарине - рекао је Вукадиновић, алудирајући на недавну изјаву портпарола ДПС-а Рајка Ковачевића.
У завршном рачуну, који је био предмет ревизије од стране "ЕУРОрева", постоји податак да ДПС има фирму. Наведено је да дугорочне пласмане у износу од осам хиљада еура, као и у 2009. години, чини оснивачки улог у МН "Проминент". Одраније је познато да је то компанија коју је основао ДПС, а која, према подацима из регистра Привредног суда, обавља промет робе и услуга. Члан одбора директора је Радомир Миловић, а овлашћени представник је Славенко Јовановић, секретар клуба посланика ДПС-а. Предсједник одбора директора те фирме је Бранко Чавор, посланик и финансијски директор ДПС-а. Чланови су и Веселин Грбовић и Миодраг Ивановић, а као оснивач наводи се Демократска партија социјалиста.
Према завршном рачуну, пасивна временска разграничења на 31.12.2010. године за ДПС износе 108.000 еура, док су, рецимо, 2009. године износила 22.000 еура. Њих чине ненаплаћена потраживања од буџета општина у износу од 71.000 еура, што се потражује по основу Закона о финансирању партија за изабране одборнике. Ту су и ненаплаћена потраживања од купаца, која износе 37.000 еура.
Пословну 2010. годину, по подацима из ревизије завршног рачуна, Демократска партија социјалиста завршила је добитком у износу од шест хиљада еура, док је 2009. године добитак био девет хиљада еура. Заједно са добитком из ранијих година, добитак укупно износи 473.000 еура. Према тврдњама одговорних лица, ДПС не води судске спорове.
- Порези и доприноси који не зависе од оствареног резултата пословања издвајају се по прописима локалних самоуправа и државе. Издвајања се врше за следеће намјене: здравствено и пензијско осигурање, запошљавање и друго. Основицу за обрачун чине бруто зараде запослених. Ови порези и доприноси исказани су у оквиру осталих пословних расхода - указано је у ревизији завршног рачуна ДПС-а. Капитал ДПС-а износи 1.252 еура, истиче се у извјештају, а 2009. године то је било 1.520 еура.
 


М.ВЕШОВИЋ
 

 


Будва им дугује 62.000
 


Према извјештају, потраживања ДПС-а од купаца износе 41.000 еура, а 2009. године то је било 26.000 еура. Она се односе на општину Никшић, у износу од 23.000 еура, предузеће "Побједа", пет хиљада еура, као и на потраживања од осталих купаца у износу од 13.000 еура. Остала потраживања у износу од 75.000 еура односе се на општине. Иначе, то је 2009. године био дуг од пет хиљада еура. Из буџета општине Будва ДПС потражује износ од 62.000 еура, из буџета општине Херцег Нови девет хиљада еура, а по основу Закона о финансирању политичких партија и аконтације пореза на добит од четири хиљаде еура.
 


Ђукановић главни заступник
 


Према ревизији завршног рачуна, партију представља и заступа предсједник Мило Ђукановић.
- ДПС има имовину којом управља главни одбор и финансира се у складу са Законом о финансирању политичких партија. Овим законом је предвиђено да буџети државе и општина финансирају странке чији су кандидати изабрани за посланике, односно одборнике, у износу од 0,5 одсто укупних буџетских средстава, умањених за средства капиталног буџета и буџета државних фондова за годину за коју се буџет доноси на нивоу државе, то јест један одсто укупних буџетских средстава умањених за средства капиталног буџета на нивоу општине - пише у извјештају.
 


Пријавили завјесе и Милове фотографије
 


У другом извјештају о имовини ДПС је пописао непокретности које посједује, међу којима су фотографије Мила Ђукановића, лаке завјесе, застава "128", ормари, радни столови, лампе, столице, фотеље и телевизори. Ту су и телевизијска антена, застава Црне Горе, плакар за књиге, фотеље, мањи клуб столови, мералне касе, пепељаре и магнетофони. На последњем мјесту у овом извјештају ДПС-а налази се пословни простор који је купљен од "Зетатранса".
 


Плаћају преко братске банке
 


Из ревизије завршног рачуна открива се да ДПС пословање обавља преко Прве банке, чији су сувласници шеф странке Мило Ћукановић и његов брат Aцо. Осим Прве банке, ДПС пословање обавља и преко Подгоричке банке, као и преко Црногорске комерцијалне банке. Државни органи треба да дају одговор на питање како Ћукановићева партија пословање обавља преко Ћукановићеве банке. Прва банка је дефинитивно "број један" на листи фаворита државе, јер је њен колапс прије извјесног времена спријечен након интеревенције државних органа.
 


Гдје су паре СДП-а
 Срђан Вукадиновић сматра да ДПС треба да објасни много тога када је у питању процес финансирања.
- С друге стране, није ДПС ту јединствен, јер ни његови коалициони партнери, а првенствено Социјалдемократска партија, не би требало да буду изузети од одговорности. Бројне афере су изашле на видјело, али државни органи, тужилаштво у првом реду, нијесу реаговали, што може да указује на њихову зависност од политичких моћника - оцијенио је Вукадиновић.
 

 (ДАН, 08. 03. 2011.)
Датум: 09.03.2011
Close
Close