Влада СAД о Црној Гори: Хапсе уличне дилере, а главне шверцере штеде

Црна Гора наставља да буде значајна транзитна рута за хероин, канабис и кокаин у западну Европу због своје позиције на балканској рути, оцијењено је у новом Извјештају о стратегији међународне контроле наркотика који је јуче објавио амерички Стејт департмент. Из Вашинтона је, кроз документ, поручено Влади Црне Горе да ће се у наредним годинама од ње “тражити повећани напори да се ојачају институције, борба против корупције, прања новца, шверца, тарфикинга и других форми организованог криминала како би постигла свој стратешки циљ – интеграција у ЕУ и НAТО”.
“Црна Гора остаје значајна шверцерска рута за трафикинг наркотика, али су највиши државни званичници показали преданост да сарађују са СAД и њеним партнерима у глобалним напорима за борбу против дроге”, пише у документу. Држава је, како се додаје, направила органичен напредак у напорима за борбу против наркотика, међутим, остају значајни изазови:
“Већина посматрача вјерује да су се полицијске истраге фокусирале на организаторе на нижем нивоу у криминалним групама, уличне дилере и кориснике дроге, док су велики шверцери ријетко хапшени”.
 (Вијести, 04. 03. 2011.)
Датум: 04.03.2011
Close
Close