Мур: Постоје везе између криминалних кланова и званичника власти

Мало земаља у Европи има тако лошу репутацију за борбу против корупције као што је има Црна Гора, оцијенио је доскорашњи амбасадор СAД у Подгорици Родерик Мур у депеши коју је послао Стејт департменту 2. септембра 2009. године. Мур је, објашњавајући такву репутацију, као и проблем конфликта интереса због тога што су политичари на високом нивоу добро позиционирани и у бизнису, за примјер навео потпредсједника ДПС-а и тадашњег потпредсједника Владе Светозара Маровића.
“На примјер, Светозар Маровић је наводно повезан са 22 посебне компаније било директно, или кроз чланове породице. Честа гласина каже да се не може склопити значајан посао у Будви без Маровићевог благослова”, написао је Мур у документу до којег је дошао “Викиликс”, а који “Вијести” објављују у сарадњи са британским листом “Гардијан”, једним од пет свјетских медија који има свих 250 хиљада депеша.
Још један примјер којим Мур поткрепљује своју тезу о корупцији у Црној Гори је и власништво породице Ђукановић у Првој банци. Мур је обавијестио своју централу да тадашњи премијер Мило Ђукановић тамо има три, његов брат Aцо 47, а сестра Aна Коларевић један одсто акција, што породици даје контролу над банком.
“Прва је једина црногорска банка која је имала користи од владиног пакета од 40 милиона еура, што је био резултат глобалне економске кризе. Многи други високи политичари такође имају значајан пословни интерес, укључујући и интерес у државним компанијама”, написао је Мур.
Aмериканци наводе да у Црној Гори, као и у другим транзиционим друштвима у овом региону, прекомјерне слабости укључују широко фаворизовање старих пријатеља и непотизам, слабу контролу над конфликтом интереса, примјећену правну некажњивост за особе повезане са владајућим партијама и неуспјех судског система да ефикасно и конзистентно кажњава корумпиране званичнике.
 

 (Вијести, 04. 03. 2011.)
Датум: 04.03.2011
Close
Close