Престолонаследник Александар: Срби да буду конститутивни народ

Престолонасљедник Aлександар Карађорђевић у интервјуу за "Дан" оцијенио је да Срби у Црној Гори треба да постану један од конститутивних народа. Коментаришући све учесталије нападе на Српску православну цркву и у Црној Гори покушаје асимилације српског народа, он поручује да "историјски гледано, акције које мотивишу страсти умјесто разума ријетко имају успјеха".
 


~За мјесец дана у Црној Гори ће бити спроведен попис. Шта мислите о садашњем статусу српског народа у Црној Гори?
- Вјерујем да српски народ треба да постане један од конститутивних народа Црне Горе. Тек тада ће одговорност бити обострана - разних народа Црне Горе према држави и државе према њеним народима и грађанима. Иначе, државни интереси Црне Горе и њихово спровођење не могу бити обезбијеђени без основног јединства свих политичких представника у Скупштини. За сада то није случај.
 


~Како коментаришете притиске према Српској православној цркви и српској култури и настојања да српски народ у Црној Гори буде асимилован?
– Крајње акције које мотивишу страсти умјесто разума ријетко имају значајнијег учинка у историјској перспективи. Сумњам да ће превод Његошевог Горског вијенца на црногорски надвисити оригинал написан на српском језику.

~Како схватате садашњу улогу династије Карађорђевић у Србији?
– Желимо да представимо државу на најбољи начин, поправљајући њену слику у иностранству и унапређујући њене везе са свијетом. Такође, покушавамо да помогнемо народу хуманитарним активностима и да доведемо инвеститоре у земљу.
 


~Како видите статус династије у региону, нарочито у државама какве су Босна и Херцеговина и Црна Гора гдје у великом броју живе Срби ?
– Друге државе, наравно, имају друге приоритете. Разумљиво, оданост према монархији је дубоко укоријењена код нашег народа широм Балкана.
 


~Како видите будућу формалну и неформалну улогу уставне монархије у Србији, или у сусједним земљама у којима живе Срби?
– Та улога биће истовјетна као и улога круне у европским уставним монархијама какве су Данска, Норвешка, Шпанија, Холандија и друге. Монарх је шеф државе и он краљује, док премијер, заједно са кабинетом влада а све на основама народне воље представљене у слободно изабраном парламенту. Љепота овог система садржана је у чињеници да је владар неутралан, није члан неке од политичких странака, тако да обезбјеђује јединство, непрекидност и утемељеност државе.
 


В.РAДЕНОВИЋ
 


Борба за сународнике и ван граница
 


~Да ли сте Ви престолонасљедник Србије или Југославије?
– Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, касније Југославија, била је политичка реалност од 1918. до 2003, па чак и 2006. године. После свега, Србија је реалност, а са њом и нова мисија модернизације, европског јединства, добросусједства и мирне одбране легитимних права српског народа изван државних граница.
 

 (ДАН, 01. 03. 2011.)
Датум: 02.03.2011
Close
Close