Андрићев град очима Кустурице

Пројекат изградње Каменграда, који ће коштати између 10 и 12,5 милиона евра, представљен је у Дому културе у Вишеграду, уз видео-симулацију кретања улицама будућег града од камена.
Каменград ће бити изграђен за потребе снимања филма редитеља Емира Кустурице На Дрини ћуприја, према истоименом роману српског нобеловца Ива Андрића.
Кустурица је рекао да ће Каменград или "Андрићев град" бити изграђен у близини моста Мехмед паше Соколовића, те да ће се у њему збијено и згуснуто ускладиштити и усидрити литералне и историјске мисли.
"Саградићемо град који ће изгледати као да је направљен пре 400 година, а због сталних турбуленција на овим просторима, смена власти, рушења и обнављања Вишеграда, он ће бити представљен као да му се сваких пола века нешто догађало и то остало на његовим зидинама", рекао је Кустирица.
 Каменград - завет генерацијама  
 Према Кустуричиним речима, Каменград ће бити мешавина стилова турске империје, Аустроугарске монархије и посебног грчко-српског неокласицизма.
Кустурица истиче да ће изградња будућег Каменграда бити његов највећи пројекат и да ће то бити својеврстан завет генерацијама.
Каменград ће се простирати на 14.000 метара квадратних и имаће више од 50 камених кућа, цркву, зграду општине, хотеле, позориште, дућане, пијаце, механе и мини-пристаниште за бродове. Радови би требало да почну 28. јуна.
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Влада РС и општина Вишеград финансијски подржати изградњу Каменграда, али да ће највећи део трошкова сносити Кустурица.
"У реализацију овог капиталног пројекта укључићемо све значајне субјекте у РС, као што су 'Електропривреда РС', 'Шуме Српске', грађевинску оперативу, а интересовање за изградњу Каменграда изразио је и председник Србије Борис Тадић", рекао је Додик.
 

 (РТС, 01. 03. 2011.)
Датум: 01.03.2011
Close
Close