Београдски универзитет најбољи на Балкану

Универзитет у Београду (УБ) поправио је своју прошлогодишњу позицију и напредовао за око 600 места на најновијој Вебометрикс листи, па је међу 12. 000 универзитета у свету заузео 625. место. На недавно објављеној листи, УБ је боље позициониран од универзитета у Марибору, Букурешту, Софији, Загребу, Сарајеву, али је и слабији од бечког, љубљанског, будимпештанског, атинског и Универзитета у Брну, рекао је београдским агенцијама ректор УБ Бранко Ковачевић.
Међу универзитетима у источној Европи, лидер је Универзитет у Брну, док је УБ заузео 19. позицију и једино је још Унивезитет у Новом Саду од високошколских установа из Србије заузео место међу 100 најбољих у том делу Европе, односно налази се на 96. месту.
Вебометрикс листу сачињава два пута годишње, у јануару и јулу, шпанска истоимена организација, специјализована за процену утицаја и значаја високошколских установа на Интернету. Критеријуми на основу којих Вебометрикс рангира универзитете света односе се на њихову видљивост на Интернету, број и обим страна презентације, популарност и број улазака, као и утицај интернетских страна сваког универзитета.
"Главни разлог за слабије место је гашење домена yу и прелазак на домен рс, па је појединим факултетима требало време да се прилагоде, неки су постали невидљиви, а други су имали дупле домене, што такође није добро", рекао је Бранко Ковачевић.
 (Вести онлајн, 27. 02. 2011.)
Датум: 28.02.2011
Close
Close