Векарић: УН криле истину о трговини органима

 Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је да би Уједињене нације требало да покажу више добре воље и да не би било "разумно" да истрага о трговини људским органима отетих на Косову буде препуштена искључиво Еулексу, албанском и српском правосуђу.

Векарић је у интервјуу за француски канал Франс 24 изјавио да су УН, изгледа, делом прикриле истину до које су дошле у истрази о умешаности ОВК у трговину органима отетих на Косову на крају сукоба 1999. године.
"Шест месеци током 2008. године мисија УН на Косову скривала је од српских истражитеља постојање докумената, које смо добили неформалним путем од једног новинара. Онда смо затражили да их добијемо званично, али су нас УН уверавале да ништа не знају о наводној трговини органима. Затим смо им послали друго писмо, праћено копијом докумената које смо добили", рекао је Векарић.
Канцеларија УН у Приштини није одговорила, рекао је Векарић и додао да су на крају добијена званична документа директно из седишта УН у Њујорку.
Истрага српског тужилаштва о трговини органима, која је почела 2008, "пуно је напредовала", толико да бисмо "могли лако да сарађујемо у међународној истрази", истакао је Векарић.
"Иако још не можемо да кажемо ко су кривци, можемо да покажемо да су ти злочини почињени на албанском тлу", каже Векарић.
 
 
 
Препреке у истрази
 
 
 
Говорећи о препрекама у истрази, Векарић је истакао да се српско тужилаштво суочило са опструкцијом албанских власти, као и да је било елемената који доказују да "албанске колеге нису говориле истину о природи индиција пронађених у 'жутој кући' у Албанији".
"Да ли су неке особе покушале да коче истрагу? Да ли су УН заиста проследиле Еулексу сва документа којима располажу? Да ли су створени услови за правичну истрагу у Албанији и на Косову", запитао је Векарић.
Заменик тужиоца за ратне злочине је рекао да не сумња у добру вољу Еулекса, али и поставио питање "због чега тек сада" истражује о логорима на северу Албаније када се дуго зна за постојање тих логора и да се тамо вршила селекцију жртава.
 
 
 
 
(Агенције, 26. 02. 2011.)Датум: 26.02.2011
Close
Close