Додик оспорава Инцка

Председник Републике Српске Милорад Додик обавестио је амбасадоре земаља Европске уније и Савета за имплементацију мира у БиХ да високи међународни представник у БиХ Валентин Инцко нема права да обезвређује законе које доноси скупштина Републике Српске.
Додик у писму наводи да је непосредан повод за његово обраћање амбасадорима Савета налог којим је високи представник Валентин Инцко, 5. јануара, обуставио примену Закона о статусу државне имовине која се налази на територији РС и забрањено јој је да њом располаже.

Подсећајући да се Инцко приликом доношења такве одлуке позвао на овлашћења која има по основу Анекса 10 Дејтонског споразума, Додик истиче да је РС једна од потписница тог споразума, па и овог анекса, као и да није дозвољено да било ко добијени мандат за деловање користи против онога од кога је тај мандат добио.

Додик, такође, тврди да ентитетима припадају све државне функције и надлежности, осим оних које Уставом БиХ нису изричито дате институцијама БиХ, наглашавајући да ниједним чланом Устава БиХ Босни и Херцеговини није дато право на било какву имовину.

Председник РС је позвао амбасадоре држава чланица ЕУ и Савета да поштују владавину права, истичући да је то једини начин да се обезбеди опстанак државе БиХ.

Високи представник Валентин Инцко је 5. јануара суспендовао примену Закона РС о статусу државне имовине до коначне одлуке Уставног суда БиХ о том питању.
 

 (РТС, 25. 02. 2011.)
Датум: 25.02.2011
Close
Close