Наставља се сукоб између Брајовића и Вељовића

Министар унутрашњих послова Црне Горе Иван Брајовић очекује да одмах буде ријешен проблем на који је указала унутрашња контрола полиције, док Управа полиције претходно жели да добије мишљење Aгенцији за заштиту личних података о спорној ствари. Министар унутрашњих послова Црне Горе Иван Брајовић је потврдио у изјави за медије да га је руководилац унутрашње контроле полиције (УП) обавијестио недавно о "проблему који је настао" - укидање могућност коришћења електронске базе података - и да је он директору УП Веселину Вељовићу пренио "очекивања да тај проблем мора бити ријешен".
"Очекујем да ће се, на основу тог нашег разговора, та исправка десити одмах, јер је неодрживо да унутрашња контрола нема увид у све те могућности, јер она због тога и постоји да би могла да прати рад полиције", казао је Брајовић новинарима.
Управа полиције је, међутим, саопштила да је данас Aгенцији за заштиту личних података упутила захтјев за мишљење "да ли Одјељење за унутрашњу контролу полиције Министарства унутрашњих послова има право приступа електронској кадровској евиденцији Управе полиције".
Дневник Вијести је данас објавио да је директор УП Одјељењу за унутрашњу контролу полиције укинуо могућност коришћења електронске базе података УП и на тај начин, без икаквог законског основа, онемогућио да раде свој посао. На захтјев Министарства унутрашњих послова да објасни зашто је то урадио, Вељовић је одговорио тек 26. јануара ове године дописом у којем је цитирао Закон о заштити података о личности. Потпуно исти одговор из Управе полиције добиле су и Вијести, објавио је тај лист. У реговању УП на текст у Вијестима се одбацује навод да УП "опструира рад Унутрашње контроле Министарства унутрашњих послова на било који начин, па ни на поменути, наводним ‘укидањем Унутрашњој контроли могућности коришћења електронске базе података Управе полиције'".
"Ради се томе да је Управа полиције, сходно Закону о заштити података о личности, руковалац поменуте базе података, те да се Унутрашња контрола, обзиром да организационо није дио Управе полиције, не може сматрати руковаоцем електронске кадровске евиденције Управе полиције. Сходно томе, овлашћено службено лице МУП-а, осим увида, у конкретном случају нема било које друго право па ни право приступа електронској кадровској евиденцији Управе полиције", речено је у саопштењу УП.
 

 (Агенције, Вијести, 24. 02. 2011.)

 
Датум: 24.02.2011
Close
Close