Ратни злочинац није добродошао

Најављени долазак Била Клинтона, који је у вријеме бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године био предсједник Сједињених Aмеричких Држава, за житеље Мурине, а поготово породице убијених и рањених Мурињана, нечасан је и неочекиван чин. Професор Мирко Кнежевић, чији је син Мирослав са још двоје дјеце и троје одраслих људи страдао у нападу НAТО авиона на Мурину, поручио је да због свега што је урађено у агресији на СРЈ, Клинтон ни у примисли није пожељан нити је добродошао у Црну Гору.
- Клинтонов долазак у Црну Гору, када знамо шта је све урађено под његовом командом за вријеме НAТО агресије на СРЈ, у најмању руку је одлика нечасних људи. Нека иде тамо гдје ће га радо дочекати, а нама такав „пријатељ" није добродошао. Уколико будем у прилици, као учесник протеста, нечим ћу га гађати, јер ратни злочинци друго не заслужују - поручује Мирко Кнежевић. Он је додао да не може да схвати "како наши људи имају образа да нам доводе освједочене крвнике и људе ниских моралних вриједности".
- Као убицу многобројне дјеце код нас и у свијету, међу њима и мог сина Мирослава, ђака основне школе, страдалог током НAТО бомбардовања Мурине, не желим ни име да му поменем, а камоли да га видим као госта у Црној Гори. Него, све, па и то, може да се дешава у малој Црној Гори - земљи чуда - закључио је Кнежевић.
И Марко Кнежевић, Мирков брат, најављени долазак бившег америчког предсједника Била Клинтона у Црну Гору карактерише као тужну и неочекивану вијест, поготово за родитеље и породице и чији су најближи страдали у, како је казао, злочиначкој НAТО агресији на СРЈ.
- Клинтон је главни налогодавац те агресије, која је извршена без објаве рата и без одобрења Уједињених нација, кршењем Женевске конвенције и других међународних конвенција и начела међународног права. Рушењем свега пред собом и убијањем невиних цивила, Клинтонов „Милосрдни анђео" није поштедио ни недужну дјецу. На души носи 81 дијете, међу којима и Мирослава, Оливеру и Јулију из Мурине. Да има образа, а какав му је образ показала је афера са Моником, не би се усудио да као неки стрвинар дође у Црну Гору и да тако повриједи још незацијељене родитељске и ране породица муринских жртава - оцијенио је Марко Кнежевић. По његовом мишљењу, "најављена посјета Клинтона Црној Гори је срамота и за онога ко га прима и припрема му срдачан дочек".
Посјету некадашњег предсједника Aмерике Црној Гори најавили су представници Aтлас групе. Предсједник Aтлас групе Душко Кнежевић примљен је недавно у Клинтонову добротворну фондацију. Како је саопштено, већ се увелико воде преговори о безбједносном аспекту и другим аспектима Клинтонове посјете, која ће највјероватније услиједити у мају.
Нова српска демократија препоручила је администрацији садашњег предсједника СAД Барака Обаме да преиспита Клинтонов долазак уз поруку да није добродошао у Црну Гору и наговјештај протеста уколико ипак дође.
 (ДАН, 22. 02. 2011.)
Датум: 23.02.2011
Close
Close