Крађа и губици више неће бити на рачуну за струју

Регулаторна агенција за енергетику припрема измјене нове методологије у дијелу губитака у енергетским мрежама, јер је дужна да поштује оцјену Уставног суда да тај трошак не може да се прелива на рачуне потрошача, саопштио је директор РAЕ Драгољуб Драшковић. Он је наговијестио да ће то утицати и на умањење прихода енергетских предузећа које ће убирати кроз цијене струје од априла.
Неуставним је проглашено правило РAЕ, које је важило од 2005. до октобра прошле године, да губитке у дистрибутивном и преносном систему плаћају грађани и привреда.
,,Aли суштински исте одредбе о губицима садрже и нова правила за обрачун цијена и РAЕ је, као државни орган, дужан да их усклади са одлуком највеће судске инстанце. Не смијемо дозволити да се убудуће производи штета по том основу", изјавио је Драшковић “Вијестима”.
Избацивање неуставних стваки са рачуна, доводи до ситуације да до поскупљења струје не може доћи ни у најављеном незнатном проценту, осим уколико тај одбитак РAЕ не надомјести признавањем већег прихода Електропривреди и Електропреносу по неком другом основу.
Драшковић је указао да, иако одлука Уставног суда није објављена у Службеном листу, према информацији са сајта суда види се да су поништили све губитке - и пресудили да ни техничке ни оне комерцијалне природе не треба да плаћају потрошачи.

,,Једини проблем је што то значи да се ни неминовни технички губици, они који природно настају и признају се и савременим електроенергетским системима, не могу прелити на рачуне. То већ иницира измјене Закона о енергетици. Без тога би се и урачунавање неминовног дијела техничких губитака кроз цијене третирало нелегалним", напоменуо је Драшковић.
 

 (Вијести, 17. 02. 2011.)
Датум: 17.02.2011
Close
Close