Србија тражи истрагу УН

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић затражио је од Савета безбедности УН оснивање "ад хок механизма" који би истражио наводе о трговини људским органима на Косову, као што је поступано у свим претходним случајевима који су се тицали ратних злочина на Балкану, без обзира на порекло починиоца и њихову политичку улогу.
"Став Србије је да је решење у покретању ад хок истражног механизма који би формирао Савет безбедности и који би био одговоран Савету", рекао је Јеремић на седници Савета безбедности УН, на којој је разматран редовни извештај о Косову који се односи на период од 19. октобра прошле до 15. јануара ове године.
Министар је указао да се трговина органима спомиње у само једној тачки последњег извештаја УН о ситуацији на Косову и подсетио на извештај Парламентарне скупштине Савета Европе у којем се наводе сведочења и подаци више обавештајних служби. Међутим, како је навео, једино кроз активност Савета безбедности могуће је спречити дупле стандарде.
"Да би правда била испуњена, неопходна је независна истрага о наводима из извештаја. Таква истрага мора имати међународни мандат и мора бити у интернационалном саставу", рекао је Јеремић и истакао да се у том процесу мора обезбедити потпуна заштита сведока.
Према речима шефа српске дипломатије, истрага о трговини људским органима за Србију је питање од прворазредног значаја, али се у том случају ради о личној одговорности, а не о кривици целог народа. Министар је подвукао да питање истраге не сме бити политизовано.
 


Само УНМИК прихватљив за Србију
 


Министар је указао на то да је УНМИК за Србију једини прихватљиви облик дипломатског представљања Косова и изразио дубоку забринутост због одбијања приштинских власти да учествују под тим именом на појединим регионалним и међународним скуповима.
Јеремић је позвао све потенцијалне донаторе да помогну обнављање српских православних манастира и цркава на Косову, који су уништени у погрому 2004. године, подсетивши да је Савет Европе формирао посебну комисију која учествује у обнови, али да тај посао још није завршен.
Српски шеф дипломатије критиковао је спорост у демократизацији Косова, чији Индекс демократизације за 2010. годину, који се наводи у извештају УН, указује да "демократски процеси на Косову нису испунили демократске стандарде".
Он је навео да су то показали и недавно одржани избори на Косову, упркос томе што је просечно 14 посматрача било присутно по сваком изборном месту. Подсетио је да је на пропусте и нерегуларности у изборном поступку указао и Европски парламент.
Осим Јеремића, члановима Савета безбедности УН обратио се и шеф УНМИК-а Ламберто Занијер.
Извештај УН о Косову се први пут нашао пред Саветом безбедности у новом саставу, у коме су све земље из такозване групе БРИК - Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, од којих ниједна није признала Косово.
 

 (РТС, 16. 02. 2011.)
Датум: 17.02.2011
Close
Close