И радници Обода траже да им се исплате дуговања

Представници бивших радника цетињског Обода, њих 1,2 хиљаде, који су почетком 2008. године потписали споразумни раскид радног односа траже да им се исплате накнаде за топли оброк, регрес, као и укупан износ касе узајамне помоћи који је остао неисплаћен. Радници су се у уторак окупили испред капије Горњег Обода како би се упознали са током судског процеса који се по њиховој тужби води пред Основним судом на Цетињу.
Тужбом против фирме, Савеза синдиката Црне Горе (ССЦГ) и Министарства рада и социјалног старања, група радника, између осталог тражи да им се исплате накнаде за топли оброк и регрес. Радници су на име отпремнине добили по 500 ЕУР по години радног стажа. Бивши запослени захтијевају да им се, како је наведено у уговору о споразумном раскиду радног односа, исплати разлика плате за 21 дан, као и повезивање радног стажа за овај период. Они траже и средства добијена од продаје Ободовог плаца у Бечићима.
„Већина нас остала је без посла и без ријешеног стамбеног питања, а сад због неповезаног 21 дана један број нас не може да оствари право на пензију“ казали су представници бивших радника Обода.
Рочиште по тужби бивших радника Обода заказано је за 21. фебруар у Основном суду на Цетињу. Радници су предали и тужбу Вишем суду у Подгорици, тражећи да им се исплати накнада у име обавезног издвајања од седам одсто личног дохотка на име стамбене изградње за период од 1970 до 1993. године.
 

 


(Агенције, 16. 02. 2011.)
Датум: 16.02.2011
Close
Close