Мило и Тачи браћа по шверцу

Некадашњи тужилац Трибунала у Хагу за ратне злочине на простору бивше СФРЈ Џефри Најс изјавио је да је процес за шверц цигарета против бившег црногорског премијера Мила Ђукановића у Италији и даље отворен. Најс је то оцијенио у ауторском тесту за „Лондон ривју букс" поводом извјештаја швајцарског сенатора Дика Мартија о нелегалној трговини украденим људским органима на Косову. Правећи паралелу између Хашима Тачија и Мила Ђукановића, некада премијера Црне Горе, Најс истиче да би Тачи могао да „прође као Ђукановић ако се актуелне гласине наставе ширити".
У извјештају Дика Мартија, усвојеном на сједници Парламентарне скупштине Савјета Европе, Тачи је означен као шеф „дреничке групе", коју швајацарски сенатор карактерише као организацију која „одаје утисак мафијашке организације". Подсјетимо, у списима италијанског тужилаштва Ђукановић је означен као челник криминалне организације интернационалног карактера, која је настала на шверцу цигарета, дроге и оружја.
"Нове оптужбе против Тачија треба расвијетлити. Постоји паралела са позицијом Мила Ђукановића, који је био или премијер или предсједник Црне Горе скоро без престанка од 1991. године. Као млад човјек, био је и те како удружен са Милошевићем. Између 2002. и 2009. године он је био предмет истраге о шверцу цигарета коју су водиле италијанске власти, и она је и даље отворена.
 (Дан, 15. 02. 2011.)
Датум: 15.02.2011
Close
Close